Lupa
Obsah Obsah
Portál

Deník Právo neprávem napadl ostravsko-opavské biskupství

Datum publikace9. 1. 2002, 19.00
TiskTisk

Oficiální vyjádření Biskupství ostravsko-opavského k článkům v deníku Právo o převedení majetku na Řád bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě z fary v Andělské Hoře na Bruntálsku.

Ostrava: Negativní emoce vůči katolické církvi způsobil článek deníku Právo v sobotu 5.1.2002 s názvem 'Církev neprávem převedla majetek německým rytířům', který napsala redaktorka Jitka Götzová. V textu napadené Biskupství ostravsko-opavské protestuje proti zkreslujícím, a navíc nepravdivým informacím.

'Katolická církev se odhodlala vzít 'právo' do svých rukou a proti vůli státu převedla v prosinci majetek z fary v Andělské Hoře na Bruntálsku do vlastnictví české provincie Řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě. Ten je znám jako řád německých rytířů,' píše Právo na titulní straně sobotního vydání s tím, že se převod týkal 21 předmětů. Mezi nimi skříně, židle, komody, postele či klekátka. Článek cituje nespokojené reakce úředníků Ministerstva kultury ČR, kteří se domnívali, že fara majetek pouze spravuje, a není jasné, kdo je oprávněným vlastníkem. Ministr kultury Pavel Dostál dokonce uvedl: 'Pokud se potvrdí, že jde o konfiskovaný majetek podle Benešových dekretů, podám trestní oznámení na biskupa Františka Lobkowicze.' Redaktorka Götzová, která na textu pracovala, požádala biskupství o reakci těsně před uzávěrkou v pátek 4.1. v 16.38 hodin telefonátem na mobilní telefon tiskového mluvčího biskupství. Souhlasila s tím, že vyjádření bude vyhotoveno v pondělí 7.1. Článek však vyšel již v sobotu - bez toho, že by se církev mohla objektivně hájit.

Biskup František Lobkowicz je jednáním redakce deníku Právo znepokojen. 'Jakým právem Právo píše, že jsme něco udělali neprávem?,' ptá se biskup s tím, že církev jednala v souladu s právními předpisy České republiky. 'Předané předměty byly ve vlastnictví farnosti Andělská Hora, která je právnickou osobou Římskokatolické církve, a byly tedy církevním majetkem. Nábytek užívá farnost od doby, kdy se fara dostala do vlastnictví církve v roce 1940. O žádné z těchto věcí se nevede soudní řízení. Stát nikdy vlastníkem těchto věcí nebyl,' uvedl právník biskupství Roman Krakovka.
Podle faráře Romana Dlouhého, který převod realizoval, se jednalo o nadbytečný mobiliář fary, který zde nebyl užíván, a navíc v nevyhovujících prostorách chátral. 'V mnoha případech byly části nábytku poškozeny a jednotlivé kusy neúplné,' řekl P. Roman Dlouhý, který dodal, že některé z věcí byly napadeny dřevokaznou houbou a řád je na své náklady očistí a zrestauruje.
Deník Právo navíc uvedl, že majetek fary byl navržen na prohlášení za kulturní památku. Toto tvrzení se nezakládá na pravdě, neboť úmysl prohlásit některé z předmětů kulturní památkou byl ručně připsán na již schválený předávací protokol. Navíc při předávání nábytku do rukou zmocněnce řádu byly pracovnice památkových úřadů z Bruntálu a Ostravy přítomny a věci si zdokumentovaly i nafotografovaly.

V článku z 9.1.2002 deník Právo v kauze pokračuje v textu s názvem 'Dostál je překvapen, že katolíci přijali majetek od nacistů'. V textu ministr kultury Pavel Dostál, který ještě v sobotu 5.1. uvažoval o podání trestního oznámení na biskupa Lobkowicze, přiznává, že majetek se stal v roce 1940 majetkem katolické církve.

Biskupství ostravsko-opavské tedy neporušilo žádný zákon a bylo tedy neprávem v Právu napadeno. Pro osvětlení kauzy je třeba připomenout historické události staré 60 let, o nichž nemělo tušení Právo a zdá se, že ani pan ministr. Majetek řádu byl obecně konfiskován v roce 1939. Řád německých rytířů byl nacisty považován za nepřítele Říše. Nacisté k tomu měli řadu důvodů. Řád ve 30. letech 20. století poskytl bezúplatnou půjčku Československému státu na opevňovací systém bunkrů kolem Opavy, a navíc dal k dispozici dvě hájenky u Andělské Hory a Světlé Hory pro pohraniční stráž Armády ČSR. Samotný velmistr řádu tvrdě vystupoval proti Henleinovi a nacismu vůbec. Za tento svůj postoj byl během války internován na hájence v Podlesí na Bruntálsku.
Po roce 1939 se konfiskovaný církevní řádový majetek převáděl na jednotlivé diecéze. Tehdy německé úřady převáděly konfiskovaný majetek na církve, protože ctily, že jde o majet

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou