Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Dar pro Nemocnici Pod Petřínem

Datum publikace14. 3. 2006, 13.00
TiskTisk

Nemocnice Pod Petřínem v Praze dostane od první městské části 450.000 korun. Dar schválilo zastupitelstvo.

Praha/ČTK: Podle starosty Prahy 1 Vladimíra Vihana 'jsou peníze určeny na zlepšení vybavení a podmínek pro pacienty rehabilitačního oddělení'.
Praha 1 nemocnici přispěla, přestože jejím zřizovatelem je církev. O nemocné se starají sestry z kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského. Služeb nemocnice totiž podle starosty využívá i řada obyvatel Malé Strany a Hradčan.

Rehabilitační oddělení nemocnice má ambulantní a lůžkovou část se 36 místy. Ambulance loni ošetřila přes 8.300 lidí, lůžkovým oddělením prošlo 670 pacientů, to je zhruba o sedm procent víc než předchozí rok. Oddělení navštěvují lidé s pohybovými problémy po mozkových příhodách, pacienti, kteří měli zlomeninu nebo mají implantovaný kyčelní kloub. Starají se tu také o lidi po amputaci končetin, kteří se učí chodit s protézou.

Prvních šest boromejek přijelo z Nancy do Prahy 28.9.1837 na pozvání Aloise Klára, aby převzaly péči o nevidomé v jeho ústavu. V roce 1842 koupily sestry dva menší domy se zahradou v petřínské stráni pod strahovským klášterem. Zřídily si zde svůj mateřinec a šest lůžek pro nemocné. V letech 1851 až 1854 díky dobrodincům vyrostla poblíž nová budova s kostelem sv. Karla Boromejského, základ současné nemocnice. Později se areál rozvíjel i dalšími přístavbami, součástí se stala i střední zdravotnická škola. Za komunistického režimu byla 15.8.1952 nemocnice násilně obsazena. Sestry byly odvezeny do továren v pohraničí a představené internovány nebo uvězněny. V roce 1990 se sestry opět vrátily do nemocnice a v roce 1993 se kongregace boromejek opět stala zřizovatelem nemocnice.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou