Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Světové dny mládeže v datech a číslech

Datum publikace18. 2. 2011, 15.30
TiskTisk

Přinášíme text P. ThLic. Jana Balíka, pastorálního teologa, o historii Světových dnů mládeže (SDM) v datech a číslech.

V rámci slavnostního ukončení Svatého roku vykoupení pozval Jan Pavel II. mladé lidi na Květnou neděli 15. dubna 1984 do Říma. Během tohoto mezinárodního setkání mládeže mladým lidem svěřil kříž. Biblickým tématem setkání byl úryvek z Matoušova evangelia'Hosana synu Davidovu! Požehnaný, který přichází ve jménu Páně! Hosana na výsostech!' (Mt 21,9).

Následující rok využil papež skutečnosti, že OSN vyhlásila rok 1985 Rokem mládeže, a pozval mládež opět  do Říma na Květnou neděli 31. března 1985, kdy mladým lidem celého světa adresoval apoštolský list. Duchovním mottem tohoto setkání bylo 'Buďte stále připraveni obhájit se před každým, kdo se vás ptá po důvodech vaší naděje.' (1 Petr 3,15).

Na konci roku 20. prosince 1985 pak Jan Pavel II. založil tradici Světových dnů mládeže (SDM). Následně neustále vybízel biskupy, aby se na Květnou neděli scházeli s mladými lidmi své diecéze, a tak prožívali diecézní oslavy SDM. Jednou za dva až tři roky roky inicioval Světové dny mládeže na mezinárodní úrovni, kterých se vždy účastnil, přičemž se postupně ujal zvyk střídavého uspořádání setkání v Evropě a mimo Evropu.

 

I. SDM: 23. března 1986, Řím, Itálie

První oficiální Světový den mládeže se slavil v jednotlivých diecézích na Květnou neděli.

Motto setkání: 'Požehnaný, který přichází ve jménu Páně.' (Mt 21,9)

II. SDM: 11. – 12. dubna 1987, Buenos Aires, Argentina

Papež se vydal za mladými lidmi, kteří nemohli přijet na Světový den do Říma. Na počátku nové tradice dal najevo, že je třeba, aby církev šla za mladými. 

Motto setkání: 'My, kteří jsme uvěřili, poznali jsme lásku, jakou má Bůh k nám.' (1 Jan 4,16)

IV. SDM: 15. – 20. srpna 1989, Santiago de Compostela, Španělsko

V předvečer sjednocení Evropy papež apeloval na mladé lidi, aby nepodléhali prostřednosti, ale aby se stali svatými. Vyzval je, aby se dali do náročné služby znovu evangelizovat starý kontinent. Mezi účastníky bylo i několik mladých lidí z České republiky.

Motto setkání: 'Já jsem cesta, pravda a život.' (Jan 14,6)

VI. SDM: 10. 15. srpna 1991, Częstochowa, Polsko

Setkání bylo pro papeže velmi důležité, vždyť mládež přijal ve své rodné zemi a vlivem politických změn se uskutečnilo vytoužené setkání s mládeží východní a západní Evropy. Z České republiky přijelo 8 000 mladých lidí a jistě lze říci, že uprostřed světové církve prožili nesmírně krásné okamžiky.

Motto setkání: 'Dostali jste Ducha Božích dětí.' (Řím 8,15)

VIII. SDM: 10. – 15. srpna 1993, Denver

Denver byl převratným setkáním, neboť se SDM neodehrávalo na poutním místě, ale uprostřed velkoměsta. Od Denveru se základní struktura SDM již významně neměnila: Papež přijel ve čtvrtek. V pátek se konala křížová cesta a po večerech probíhal, i když se tak ještě přímo nenazýval, tzv. festival mládeže. Z České republiky se zúčastnila skupina 56 mladých lidí.

Motto setkání: 'Já jsem přišel, aby měly život a aby ho měly v hojnosti.' (Jan 10,10)

X. SDM: 10. – 15. ledna 1995, Manila

Na závěrečné mši svaté se shromáždilo snad nejvíce lidí v dějinách lidstva vůbec. Odhaduje se, že bylo přítomno na 5 až 7 milionů účastníků. Papež se dokonce ani papamobilem nemohl dostat k pódiu a nakonec musel přiletět helikoptérou. Vysoká cena letenky do vzdálené země dovolila, že se z ČR zúčastnil z každé diecéze jen jeden zástupce.

Motto setkání: 'Jako Otec poslal mne, tak i já posílám vás.' (Jan 20,21).

 

V Evropě se na začátku září 1997 konalo Evropské setkání mládeže v Loretu. Mezi účastníky bylo i 1 900 mladých lidí z ČR.

 

XII. SDM: 19. 24. srpna 1997, Paříž

Mnozí očekávali, že nadšení mladých lidí pro papeže, na němž bylo patrné postupující stáří a nemoc působící obtíže při mluvení, bude upadat. Zvítězila však odvaha papeže a pařížského arcibiskupa kardinála Jeana-Marie Lustigera. Na závěrečné mši svaté se sešlo přes 1 200 000 účastníků, což byl dvojnásobek nejodvážnějších prognóz. Novinkou, která SDM obohatila, byl pobyt mladých lidí v diecézích hostitelské země. Skupinu poutníků z ČR tvořilo 2 000 mladých lidí.

Motto setkání: 'Mistře, kde bydlíš? Pojďte a uvidíte.' (Jan 1,38-39)

XV. SDM: 15. – 20. srpna 2000, Řím

Jednalo se jistě o nejdůležitější setkání v rámci oslav Jubilejního roku. Po všech stránkách ho můžeme označit za nejkrásnější a programově i organizačně nejzdařilejší. Papež tehdy vyzval dva a půl milionu mladých lidí, aby neměli strach stát se svatými! Jakýmsi vyvrcholením papežovy mnohaleté cesty s mladými byl moment, kdy pět mladých lidí z různých kontinentů, držících se s papežem za ruce, prošlo jubilejní branou symbolizující Krista do nového tisíciletí. Kolem basiliky Svaté Kříže našlo svůj přechodný domov přes 4 000 chlapců a děvčat z ČR.

Motto setkání: 'Slovo se stalo tělem a přebývalo mezi námi.' (Jan 1,14)

XVII. SDM: 23. – 28. července 2002, Toronto

Jednalo se o poslední SDM s Janem Pavlem II., který se opět odehrával v moderním, multikulturním velkoměstě. Letadlem přiletěli i mladí lidé z ČR a to v počtu 120.

Motto setkání: 'Vy jste sůl země, vy jste světlo světa.' (Mt 5,13-14)

 

V tradici konání SDM pokračuje i papež Benedikt XVI., který se s mládeží

celého světa setkal již několikrát:

 

XX. SDM: 16. – 21. srpna 2005, Kolín nad Rýnem

Jednalo se o první setkání nového papeže s mladými lidmi. Mnozí s napětím očekávali, zda se podaří Benediktovi XVI. s nimi navázat kontakt a zda ho mladí lidé přijmou. Ukázalo se, že SDM jsou skutečným fenoménem, který je centrován na osobu Ježíše. Mladí lidé z celého světa a s nimi 3 500 chlapců a děvčat z ČR, uzavřelo s papežem přátelství. 

Motto setkání: 'Přišli jsem se mu poklonit.' (Mt 2,2)

XXIII. SDM: 15. – 20. července 2008, Sydney

Na australském kontinentě byl SDM uspořádán poprvé. Přestože byla vzdálenost veliká, sjelo se na statisíce mladých lidí z celého světa a mezi nimi i 220 účastníků z ČR. Papež byl očividně mezi nimi rád a projevoval se velice spontánně.

Motto setkání: 'Až na vás sestoupí Duch Svatý, dostanete moc a budete mými svědky' (Sk 1,8)

XXVI. SDM: 16. – 21. srpna 2011, Madrid

Další SDM se připravuje na letošní léto do španělského hlavního mésta Madridu. Opět se počítá s pobytem mladých lidí v diecézích hostitelské země. Z České republiky se předpokládá účast kolem 1 500 - 2 000 mladých lidí.

Motto setkání: 'Zakořeněni v Kristu, na něm stavějte a buďte pevní ve víře.' (sv. Pavel)

 

Celostátní setkání mládeže ČR

Protože není vždy možné, aby se mladí lidé z ČR ve velkém množství SDM zúčastnili, biskupové se rozhodli pořádat Celostátní setkání mládeže. Od té doby Sekce pro mládež ČBK moderovala následující setkání:

1. celostátní setkání mládeže v ČR bylo uspořádání paralelně se SDM v Denveru v roce 1993. Konalo se na Velehradě a zúčastnilo se ho 8 000 mladých lidí.

2. celostátní setkání mládeže se konalo na Svaté Hoře v srpnu 1999 a jeho důvodem byla příprava na Jubilejní rok 2000. Celkem na něj zavítalo 4 000 chlapců a děvčat.

3. celostátní setkání mládeže se konalo několik týdnů po SDM v Torontu v roce 2002 ve Žďáru nad Sázavou za účasti 4 000 mladých lidí. Zajímavostí bylo, že z Toronta čeští poutníci dovezli do Žďáru Kříž světových dnů mládeže.

4. celostátní setkání mládeže našlo své místo na Klokotech u Tábora v srpnu v roce 2007. Přijelo 5 000 mladých lidí. Důvodem konání byla skutečnost, že se perioda pořádání SDM prodloužila na tři roky. Snaha, aby každá generace mladých lidí měla možnost prožít silnou zkušenost velkého společenství, vede k pořádání celostátních setkání mládeže častěji.

Zcela zvláštní setkání mládeže tzv. Activ8 bylo připraveno v roce 2008. Jednalo se o setkání, které probíhalo na Velehradě paralelně se SDM v Sydney za účasti mladých z České republiky a Slovenska. Z celkového počtu 10 000 účastníků z obou zemí jich bylo 6 000 z ČR.

 

Podle knihy P. Jan Balíka: Jan Pavel II. v dialogu s mladými., Nakladatelství Paulínky 2010.

 

Další informace k historii Světových dní mládeže najdete na webových stránkách Svatého stolce.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou