Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Statist. ocenění nevypovídá o nadhodnocení restitucí

Datum publikace14. 5. 2015, 20.15
TiskTisk

Český statistický úřad (ČSÚ) pro potřeby statistiky národních účtů ČR každoročně oceňuje majetek a závazky v národním hospodářství, tentokráte vč. prvního odhadu probíhajících tzv. církevních restitucí. ČSÚ v této souvislosti následně konstatoval, že mezi jeho oceněním církevního majetku a oceněním uvedeným v zákoně č. 428/2012 Sb. vznikají rozdíly způsobené odlišností metodických přístupů.

'Základní principy propočtů ČSÚ jsou v souladu s metodikou Eurostatu. Využívá se údajů o průměrných tržních cenách. Zdrojem jsou daňová přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí. Není tedy použit zákon č. 151/1997 Sb. o oceňování majetku a vyhláška č. 441/2013 Sb. (oceňovací vyhláška). Hodnoty zjištěné ČSÚ se týkají majetku již vydaného církvím a náboženským společnostem a nelze je porovnávat s restitučními nároky dle zákona č. 428/2012 Sb.,' vysvětluje práci statistiků mluvčí ČSÚ Petra Báčová.

Zveřejnění výsledků statistického ocenění doposud vydaného církevního majetku (roky 2013/2014) vyvolalo značnou mediální odezvu, mj. v deníku Právo (4. a 5. května 2015) a na serveru Novinky.cz (zde a zde). 'Data ČSÚ jsou určena pro potřeby statistiky národních účtů České republiky. Jejich interpretování či další nakládání s nimi ze strany jiných subjektů není odpovědností ČSÚ,' uvádí k tomu Báčová.  

Mluvčí ČSÚ informovala i o tom, že k tématu proběhla na začátku tohoto týdne informační schůzka, které se zúčastnili předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová a generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. Šlo zde právě o vysvětlení metodiky ČSÚ pro odhad hodnoty církevního majetku vydaného v rámci tzv. církevních restitucí v letech 2013 a 2014.

Více informací k tématu hledejte v článku s názvem Statistické ocenění majetku v církevních restitucích, který vyšel v aktuálním vydání časopisu Statistika&My (č. 05/2015).

Související tiskovou zprávu ČSÚ naleznete na www.czso.cz.

(zdroj: ČSÚ, foto: ilustrační)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou