Lupa
Obsah Obsah
Portál

70 let od založení skautské mohyly na Ivančeně v Beskydech

Datum publikace22. 4. 2016, 11.49
TiskTisk

Po sedmdesáté se skauti vydají na Ivančenu, aby u kamenné mohyly uctili památku popravených junáků. První kameny, které se staly základem pro vznik mohyly, položilo na Ivančeně šest jejich kamarádů v neděli 6. 10. 1946.

Lesními stezkami ke kamenné mohyle na Ivančeně zamíří v sobotu 23. 4. stovky skautů a skautek z celé České republiky i ze zahraničí. Výstupem, vložením kamene do mohyly a zpěvem státní i skautské hymny uctí památku svých druhů, kteří na sklonku 2. světové války zaplatili životem za odboj proti nacismu. Za popravené skauty se budou modlit také účastníci mše svaté, která začíná v 11.00 hodin.

Bohoslužbu bude na pasece nedaleko Ivančeny sloužit biskupský vikář pro pastoraci P. Vít Zatloukal. U oltáře složeného z velkých kamenů letos zastoupí biskupa Františka Václava Lobkowicze, který se zotavuje v brněnské nemocnici po operaci. Po mši svaté se katoličtí skauti přidají k ostatním junákům, skautkám, světluškám i vlčatům, na něž ve 12.00 čeká u kamenné mohyly slavnostní nástup a ceremonie.

Do Beskyd se skauti mohou vydat již v pátek 22. 4. Nocleh je zajištěn v tělocvičně ve Frýdlantě nad Ostravicí. Poplatek za ubytování je 50 Kč/osobu. S rezervací kontaktujte Radka Macháče na telefonu 603 472 331. Přístup do tělocvičny je však možný až od 21.00 hodin.

Páteční večer patří tradičně také pietě v polském Těšíně. Na starém židovském hřbitově uctí popravené skauty delegace z České republiky a Polska v 17.00 hodin. Před 71 lety zde byli 24. 4. zastřeleni ranou do týla vedoucí a členové ostravského skautského oddílu Vláďa Čermák, Vláďa Pach, Otto Klein, Quido Němec a Milan Rotter. Spolu s nimi byli popraveni další členové protifašistického odboje, jejichž těla byla po válce exhumována. Na pamětní desce na správní budově hřbitova je uvedeno 18 jmen ostravských odbojářů.

Autor článku: Mgr. Bc. Pavel Siuda
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou