Lupa
Obsah Obsah
Portál

ARMÉNSKÁ CÍRKEV SLAVÍ 1700 LET SVÉHO TRVÁNÍ

Datum publikace9. 1. 2001, 19.00
TiskTisk

Katolikos Karekin II. zahájil oslavy 1700. výročí křesťanství v Arménii.

Jerevan (Arménie)/KNA: Hlava Arménské církve katolikos Karekin II. zahájil (31.12.2000) oslavy na památku 1700 let křesťanství v této zemi. V katedrále v Jerevanu byla zapálena svíčka, která má hořet během celého jubilejního roku. Od této svíčky budou zapáleny další a světlo bude předáno všem arménským společenstvím na celém světě. Vyvrcholením slavnostního roku má být návštěva papeže Jana Pavla II. v Arménii, která je plánována na září.

Ze 3,3 milionů obyvatel Arménie patří převážná většina k Arménské církvi, kromě toho zde existují ortodoxní a protestantští křesťané i malé arménsko-katolické společenství. Po vyvraždění Arménů Turky (1915-1922) vznikla arménská diaspora s více než milionem osob - především v USA, Francii a Argentině. Arménští křesťané se vyskytují ve větším počtu rovněž v Libanonu, v Izraeli a na celém Blízkém východě. Hlavním sídlem církve je Ječmiadzin v dnešní republice Arménie. Zde sídlící patriarcha má titul katolikos a je hlavou všech příslušníků Arménské církve po celém světě.

S Armény, kteří se hlásí ke staroorientálním církvím, které se po koncilu v Chalkedonu (451) osamostatnily v důsledku sporných teologických otázek, vede Apoštolský stolec úspěšné ekumenické rozhovory.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou