Lupa
Obsah Obsah
Portál

PASTÝŘSKÝ LIST PRAŽSKÝCH BISKUPŮ NA ZÁVĚR VELKÉHO JUBILEA

Datum publikace10. 1. 2001, 18.00
TiskTisk

Praha: Pastýřský list na závěr Velkého jubilea roku 2000, který bude čten v pražské arcidiecézi při všech bohoslužbách v neděli 7. ledna 2001, posílají věřícím: pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk, biskupové Jaroslav Škarvada, Václav Malý a Jiří Paďour.

Drazí bratři a sestry,

uzavírá se slavný jubilejní rok 2000, na který se celá církev pod vedením Svatého otce Jana Pavla II. po tři roky připravovala. Bylo to opravdu milostivé období, jehož plody nemohou vystihnout žádné jen statistické údaje.

Tento slavnostní přechod církve do třetího tisíciletí označoval papež Jan Pavel II. už na počátku svého pontifikátu za velkou a důležitou událost. Tento papež, jak známo, se budoucnosti neobává, ale ani ji neidealizuje. Přes všechny zlé a těžké věci současnosti, které pojmenovává a proti kterým pozvedá hlas, hledí do budoucnosti s důvěrou člověka, který díky své víře ví, že Ježíš Kristus je nezvratným a definitivním vítězem v dějinách lidstva i kosmu. Na této jistotě své víry pak staví svůj pohled do budoucnosti.

Ač se nám mohlo ještě před pár léty jevit třetí tisíciletí jako vzdálené, je skutečností, že teď do něj vstupujeme. Co nám na tuto cestu dalším tisíciletím přinesl Jubilejní rok a více než tříletá příprava na něj? Můžeme říci, že samozřejmě nepřinesl radikální změnu světa či nápadnou změnu kvality nás, křesťanů, ale přinesl snad naše zcitlivění jak vůči naší společné historii, tak vůči nadějím do budoucna. List Jana Pavla II. Tertio millennio adveniente a bula Incarnationis mysterium, která vyhlašovala Jubilejní rok, totiž obrací náš pohled do historie i do budoucnosti. V historii jdeme až k počátkům církve: k tajemství Ježíšova vtělení. Ve chvíli, kdy se Syn Boží stal člověkem, se změnilo navěky všechno. Spasitel člověka se stal přítomným, člověku na této zemi blízkým a tato blízkost neskončila a do konce světa neskončí. Papež Jan Pavel tuto zásadní jistotu vyjadřuje úryvkem z listu Židům, který je mottem celé přípravy na Velké jubileum, kterou roku 1994 vyhlásil: 'Ježíš Kristus je stejný včera i dnes i navěky' (Žid 13,8).

V dějinách církve se mnohé stalo, změnilo a mění podobně, jako v celých dějinách lidstva. Za to, co bylo a je dobré, jsme Bohu vděční. Zlého jsme litovali, konali pokání a církev se za mnohé mnohým omluvila. Paměť řady lidí se tak očistila. To jsou všechno velké hodnoty.

Ale papež se dívá i do budoucnosti, a to s klidem a jistotou. Od své první encykliky Redemptor hominis až podnes znovu a znovu opakuje ve svých spisech i projevech slovo: 'Nebojte se!' Proč? Protože jistota víry říká, že Ježíš Kristus, vykupitel světa, je stejný včera i dnes i na věky. Nikdo z nás nemůže přesně popsat, jak bude vypadat svět, církev, naše země za deset či třicet let. A není to ani třeba. Ale všichni, kdo jsme v Krista uvěřili, můžeme počítat s tím, že Ježíš Kristus, spasitel světa, bude týmž zachraňujícím spasitelem.

II. vatikánský koncil, k němuž se Jan Pavel II. stále hlásí a jehož naplnění v životě církve požaduje, říká:

'Církev věří, že Kristus, jenž pro všechny zemřel a vstal z mrtvých, dává člověku skrze svého Ducha světlo a sílu, aby mohl odpovědět na své nejvyšší povolání; věří, že lidem nebylo dáno pod nebem jiné jméno, v němž by došli spásy. Věří též, že klíč, střed a cíl celých lidských dějin je v jejím Pánu a Učiteli. Kromě toho církev tvrdí, že za všemi změnami je mnoho věcí, které se nemění a které mají svůj poslední základ v Kristu, jenž je stejný včera, dnes i na věky. Proto ve světle Krista, který je obraz neviditelného Boha a zrozený dříve než kdokoli z tvorů, chce tento koncil mluvit ke všem lidem s úmyslem objasnit tajemství člověka a účastnit se řešení hlavních otázek naší doby' (GS 10).

Nové tisíciletí je nové podobně jako je nový každý den, do kterého se probudíme. A je přitom součástí světa, historie, událostí, které tu byly a skončily, i těch, které trvají. Není to zánik všeho minulého a začátek něčeho úplně nového. Je to pokračování cesty. A pro nás křesťany je to vědomé pokračování cesty s Kristem v Duchu svatém k Otci. Nemáme prázdno za sebou, nemáme prázdno před sebou.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou