Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Novo millennio ineunte

Datum publikace11. 1. 2001, 16.00
TiskTisk

Papež Jan Pavel II. vydal apoštolský list 'Novo millennio ineunte' k začátku nového tisíciletí.

Vatikán/VIS: Apoštolský list s názvem 'Novo millennio ineunte' (Na počátku nového tisíciletí) podepsal papež Jan Pavel II. na závěr ceremonie uzavření Svaté brány baziliky sv. Petra ve Vatikánu na svátek Zjevení Páně 6.1.2001. Dokument byl publikován v angličtině, francouzštině, španělštině, italštině, němčině, portugalštině a latině. Ústředním tématem všech čtyř kapitol listu je Ježíš Kristus. List formuluje potřebu intenzivní duchovní zkušenosti, kterou vystihují Kristova slova určená apoštolu Petrovi: 'Duc in altum' (Zajeď na hlubinu - Lk 5,4). 

V 1. kapitole nazvané 'Setkání s Kristem, odkaz Velkého jubilea' prochází papež nejdůležitější události Jubilejního roku 2000. Nehodnotí, spíše je chválí a 'dešifruje' poselství, které dal Boží Duch církvi během tohoto 'Milostivého léta'.

2. kapitola 'Tvář, kterou máme kontemplovat' zdůrazňuje potřebu církve prohloubit kontemplaci Kristova tajemství. Neměli bychom se bezhlavě vrhat do pastoračních aktivit a zanedbávat kontemplaci, která je původem a pramenem každé aktivity. Církev potřebuje z tohoto pramene čerpat neustále. 

3. kapitola 'Začínat znovu s Kristem' zdůrazňuje, že cílem křesťanské pastorální aktivity je zkušenost pevné víry, která vede ke druhu svatosti, o němž se hovoří v 5. kapitole dokumentu II. vatikánského koncilu 'Lumen gentium' (LG 5 - Všeobecné povolání ke svatosti). Zdrojem takové svatosti, která je opakem prostřednosti, je eucharistie, svátost smíření a naslouchání Božímu slovu.

4. kapitola s názvem 'Svědci Lásky' nabízí úvahu o společenství (koinonia), které II. vatikánský koncil znovuobjevil jako klíčový pojem pro porozumění tajemství církve. Papež pojednává o duchovních i praktických aspektech tohoto pojmu. List zdůrazňuje potřebu rozvíjet oblasti a nástroje vytváření společenství jako např. synody, biskupské konference a pastorační rady. Současně se musí dbát na to, aby se prohlubovala spiritualita společenství s vědomím, že společenství je Božím darem.

Svatý otec dále zdůrazňuje potřebu ekumenismu, sdílení darů prostřednictvím charity a statečné svědectví víry v každé oblasti života. V neposlední řadě křesťany vybízí k mezináboženskému dialogu. Dialog zůstává důležitým ukazatelem při hledání pravdy a upevňování míru.

List končí stejnými slovy, kterými začal - připomínkou Kristovy pobídky: Duc in altum!

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou