Lupa
Obsah Obsah
Portál

V Číně zemřel poslední Vatikánem jmenovaný biskup

Datum publikace16. 1. 2001, 21.00
TiskTisk

Hongkong-Vatikán/VIS/CNS: Biskup Matthias Tuan In-min zemřel ve věku 92 let ve městě Wanxian v centrální Číně 10. ledna 2001. Jeho smrtí se uzavírá linie biskupů, kteří byli oficiálně jmenováni papežem Piem XII. před komunistickým převratem v Číně v říjnu 1949.

Biskup Tuan se narodil 19.2.1908 a po studiích na římské univerzitě Urbana byl roku 1937 vysvěcen na kněze. Po návratu do Číny působil v letech 1938-49 jako rektor semináře v diecézi Wanxian. Papež Pius XII. ho v červnu 1949 jmenoval wanxianským biskupem. V letech 1954-79 pracoval biskup Tuan v továrně na bavlnu a na baterie, byl poslán do pracovního tábora a do 'převýchovné' školy. Ke kněžskému působení dostal státní souhlas až po roce 1979. Papež Jan Pavel II. vyjádřil svou blízkost vůči katolické církvi v Číně tím, že biskupa Tuana pozval na Synod asijských biskupů v dubnu 1998 a jmenoval ho členem Zvláštního shromáždění pro Asii. Obě křesla, rezervovaná pro zástupce čínské církve, kterým vláda odmítla vydat souhlas k vycestování z Číny, zůstala po dobu jednání synodu symbolicky neobsazená. Biskup Tuan v posledních okamžicích života nabádal přítomné kněze, aby zůstali věrni svému poslání a snažili se obnovit normální život církve v Číně.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou