Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Další krok na cestě evropského ekumenismu

Datum publikace2. 2. 2001, 20.00
TiskTisk

Porto (Portugalsko): Společná komise Konference evropských církví (KEK) a Rady evropských biskupských konferencí (CCEE) schválila druhý návrh znění dokumentu Charta Oecumenica - 'Směrnice pro rostoucí spolupráci mezi církvemi v Evropě'. Schválení textu bylo hlavním bodem jednání společné komise v portugalském Portu ve dnech 26.-29. ledna 2001.

Podepsání dokumentu metropolitou Jérémie, prezidentem KEK a pražským arcibiskupem kardinálem Miloslavem Vlkem, prezidentem CCEE bude vrcholem Evropského ekumenického setkání plánovaného do Štrasburku ve dnech 17.-22. dubna 2001. Zvláštní význam dává prvnímu ekumenickému setkání evropských církví v novém miléniu fakt, že letošní Velikonoce připadnou pro křesťany všech vyznání na stejný termín.

Dalším bodem jednání společné komise byl vatikánský dokument 'Dominus Iesus'. Komise konstatovala, že je nutné číst tento dokument s velkou pozorností a snahou o rozlišování.

Ekumenická spolupráce evropských církví se projevila při připomínkování Listiny základních lidských práv Evropské unie. Snaha o usmíření a nastolení míru v jihovýchodní Evropě a vyřešení konfliktů v oblasti Kavkazu byly dalšími body diskuse. Zástupci křesťanských církví také vyzdvihli nutnost společného boje proti moderní formě otroctví, kterým je v Evropě obchod se ženami. V oblasti mezináboženského dialogu s islámem v Evropě diskutovala společná komise o svých plánech uspořádat konferenci na téma: 'Křesťané a muslimové v Evropě. Zodpovědnost a náboženské závazky v pluralitní společnosti', která je plánována na 10.-16. září do Sarajeva.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou