Lupa
Obsah Obsah
Portál

List českých a moravských biskupů ke sčítání lidu

Datum publikace26. 2. 2001, 21.00
TiskTisk

Biskupové českých a moravských katolických diecézí vydali list k letošnímu sčítání lidu, který byl čten po bohoslužbách v katolických kostelích celé České republiky v neděli 25.2.

Praha: Biskupové českých a moravských katolických diecézí vydali následující list k letošnímu sčítání lidu. List byl čten po bohoslužbách v katolických kostelích celé České republiky v neděli 25.2.

Vážení přátelé, sestry a bratři v Kristu, nemůže Vám být jedno, kam patříte.

Před dvěma tisíci lety se vydali Matka Boží Panna Maria a svatý Josef na cestu do Betléma ke sčítání obyvatel v Římské říši. Přihlásili se tak ke svému kmeni i rodu. Toto sčítání obyvatelstva se stalo nerozlučnou součástí radostné zprávy o narození Ježíše Krista. Podobně i my v tomto prvním roce třetího milénia jsme vyzváni k tomu, abychom se přihlásili ke svému občanství, ke svému národu a ke své víře. Toto sčítání má svůj význam nejen statistický, ale pomáhá jak občanským institucím, tak i církvi v přípravě organizačních plánů a umožní církvi stanovit pastorační priority, které jsou důležité pro nastávající nové století.

Prosíme vás, abyste vzali tuto výzvu za svou a připomněli ji i svým blízkým, sousedům, přátelům a známým, kteří z různých důvodů nenavštěvují pravidelně bohoslužby, ale považují se za členy církve, a to na základě křtu, který je též zavazuje k tomuto prohlášení, ale i těm, kteří nemají jistotu o svém křtu, ale považují se za křesťany. Nemůže být nikomu jedno, kam patří. Nezapomeňte také na ekumenický rozměr této výzvy a předejte ji také členům bratrských křesťanských církví.

Tyto údaje jsou pro církve důležité také proto, že nemáme k dispozici statistická data z období totality o skutečných počtech pokřtěných i víru vyznávajících lidech.

Přihlášení se k víře vyžaduje od některých i určitou statečnost a vyrovnání se s vlastním vyznáním víry.

Tímto slovem se obracíme ke všem, kteří patří do širokého společenství věřících.

A všem ze srdce žehnáme, Vaši biskupové Čech a Moravy.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou