Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Charita pokračuje v pomoci na Ukrajině

Datum publikace22. 3. 2001, 20.00
TiskTisk

Praha: Na Ukrajinu, do oblastí zasažených povodní, zaslala Česká katolická charita (ČKCH) dva kamiony se šatstvem - vypravené z charitního humanitárního skladu v Otrokovicích. Zároveň na místě nakoupila potravinové balíčky. První kamion putoval do oblasti Chustu, druhý do Užhorodu. Příjemcem ošacení jsou místní charity, které se postarají o distribuci ve svém okolí.

'Při letošních záplavách je na Ukrajině víc vody než v roce 1998, ale tehdy byla zase voda dravější', srovnává obě povodně humanitární pracovník Diecézní charity ostravsko-opavské (DCHOO) Gejza Machala, který společně se spirituálem DCHOO P. Petrem Eliášem navštívil minulý týden Ukrajinu. Na místě zakoupili přibližně 200 potravinových balíčků v hodnotě 2000 USD (v přepočtu cca 78.000 Kč) pro obyvatele obce Zvonivka. Balíček obsahuje jídlo pro jednu rodinu na 14 dnů (těstoviny, olej, luštěniny, rýže, masové konzervy a také mýdlo a hygienické potřeby). 'Zakoupení potravin v místních obchodech je výhodnější než je na Ukrajinu dovážet. Jednak je to levnější, a také podpoříme místní obchodníky', uvedl G. Machala.

Sdružení ČKCH připravuje další pomoc na Ukrajinu, zejména při opravách obydlí. Charita shromažďuje finanční prostředky na kontě číslo: 101 101 7777/5500 u Raiffeisenbank Praha 1, variab. symbol 104 - Ukrajina. Sdružení ČKCH se také bude - prostřednictvím Rakouské charity (Caritas Austria) - podílet na programu Evropské unie ECHO, který je zaměřen zejména na pomoc při rekonstrukci domácností s ohledem na staré, nemocné a postižené osoby, mladé rodiny s dětmi a další sociální případy.

Kontakt: Jan Oulík, tiskové odd. sdružení ČKCH; mobil: 0603/89 59 84.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou