Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Večery mladých v Ostravě

Datum publikace23. 3. 2001, 20.00
TiskTisk

Ostrava: 'Večery mladých' připravuje Diecézní centrum pro mládež (DCM) ostravsko-opavské diecéze v nové budově biskupství (Kostelní nám. 1). 'Chceme využít budovu biskupství a ukázat, že zde nejsou jen kanceláře, ale že stavba opravdu slouží věřícím lidem', uvedla Lenka Moravcová z DCM. Dodala, že s nápadem pořádat mládežnické večery se setkali v Praze, kde 'Večery mladých' běží ve velkém už několik let.

Každé středeční setkání začíná v 18.00 hodin bohoslužbou v kapli biskupství a pokračuje zábavným nebo poučným programem v sále. Poslední březnovou středu 28.3. bude řeč o Africe, kterou v loňském roce s kamerou navštívil ředitel studia Telepace P. Leoš Ryška. V dubnu přijde mladým lidem přednášet a především odpovídat na dotazy z oblasti partnerských vztahů, antikoncepce a osobní odpovědnosti Tomáš Řehák. Během středečních večerů mají mladí nejen možnost využít program, ale také soukromě mluvit s knězem nebo posedět v baru u čaje.

V Ostravě se mladí dosud sešli pětkrát, poprvé loni v květnu. 'Začali jsme poslechovým večerem irské rockové kapely U2. Přednášející povídal o životě této skupiny, o textech písní a pouštěl jejich skladby', poslala první 'Večer mladých' L. Moravcová. V říjnu se uskutečnilo setkání s ekologem ze sdružení VITA, které v létě zkoumalo život tuleňů ve vodách sibiřského Bajkalu. V listopadu se účastníci večera zamýšleli nad misijním posláním církve. Hovořili o dokumentu 2. vatikánského koncilu 'Ad gentes' a setkali se se skupinkami misionářů, kteří působí v diecézi. O svém netradičním misijním působení - vaření francouzských specialit v restauraci ve Frýdlantu nad Ostravicí - vyprávěly sestry z Misijní rodiny Donum Dei. Sestra Klára z kongregace Sester sv. Alžběty mluvila o své zkušenosti z misií na Sibiři. O pomoci misiím zasíláním malých balíčků s léky a jinými potřebami vyprávěla skupinka mladých z Nového Jičína, Dobré u Frýdku a Ostravy-Poruby. Od ledna 2001 se 'Večer mladých' připravuje na biskupství pravidelně. Svou pěší pouť do Santiaga di Compostela popsal ředitel Centra pro mládež P. Vít Zatloukal. Ze 750 km dlouhé pouti si přivezl nejen puchýře, ale také desítky diapozitivů a spoustu zážitků. Při únorovém setkání si manželé Svojanovští povídali o prožívání svátosti manželství s těmi, kteří se na partnerský život teprve připravují.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou