Lupa
Obsah Obsah
Portál

Charita posílá pomoc na Ukrajinu, do Maďarska, Indie a Čečenska

Datum publikace3. 4. 2001, 0.00
TiskTisk

Hradec Králové, Maďarsko: Do povodňového skladu u maďarského městečka Vasárosnamény, ležícího 50 km východně od města Nyíregyháza, doputovala zásilka 130ti kondenzačních vysoušečů typu Wood´s ED 36. Přístroje zapůjčila Diecézní charita (DCH) Hradec Králové; v Maďarsku je převzali pracovníci partnerské organizace Caritas Hungaria. Tyto vysoušeče již posloužily domácnostem v České republice k odvlhčení zaplavených domů a bytů po povodních v letech 1997-2000. Odvlhčovače budou zapůjčeny do povodní vážně zasažené obce Gulácz, ležící poblíž městečka Vasárosnamény - v chudé oblasti Maďarska. 'Bytelné domy při povodni vydržely, ale 80 starých hliněných domů spadlo,' uvedl Jiří Havelka z královéhradecké DCH.

V roce 1999 bylo zapůjčeno 60 odvlhčovačů také do Německa, jako pomoc při odstraňování následků povodně ve městě Neustadt an der Donau. Tyto přístroje pomáhaly po záplavách také na Ukrajině a na Slovensku.

Otrokovice, Ukrajina: Již třetí kamion s oblečením pro obyvatele ze zaplavených oblastí Ukrajiny byl vypraven z charitního humanitárního skladu v Otrokovicích. První kamion putoval do oblasti Chustu, druhý do Užhorodu, třetí opět do Chustu. Příjemcem ošacení jsou místní charity, které se postarají o distribuci ve svém okolí. Čtvrtý kamion bude vypraven v nejbližších dnech do Truskavce. 'Kromě šatů poveze čistící a dezinfekční prostředky, a pokud se nám povede je sponzorsky získat, tak i potraviny,' řekl Pavel Záleský, ředitel Oblastní charity Otrokovice.

Sdružení Česká katolická charita (ČKCH) připravuje další pomoc na Ukrajinu, zejména při opravě obydlí. Za tímto účelem shromažďuje finanční prostředky na kontě: 101 101 7777/5500 u Raiffeisenbank Praha 1, VS 104 - Ukrajina. Sdružení ČKCH se bude také podílet na programu Evropské unie ECHO, který je zaměřen především na pomoc při rekonstrukci obydlí.

Praha, Indie: Indii, postižené koncem ledna ničivým zemětřesením, přispějí národní charity z celého světa částkou 4,5 milionů USD. Podle sdělení Caritas Internationalis, která jednotlivé národní charity sdružuje, byla část z těchto finančních prostředků již využita na okamžitou pomoc a na výstavbu nouzových obydlí. Sdružení ČKCH se podílí částkou 13 tisíc USD, z nichž polovina bude použita na obnovu obydlí. ČKCH prozatím zaslala do Indie na okamžitou pomoc dvakrát po 250 tisících Kč. Dále zorganizovala a uhradila dopravu zásilky léků (20.040 balení antibiotika Ampicilin). Zásilku o hmotnosti přes 700 kg v hodnotě přes jeden milion korun věnovala firma Léčiva, a.s.

Dále se ČKCH bude podílet na projektu Caritas Internationalis, který počítá s vybudováním obydlí v sedmi vesnicích pro 3.000 rodin. Charita sbírá finanční prostředky na pomoc Indii na kontě: 101 101 7777/5500 u Raiffeisenbank Praha 1, VS 107 - Pomoc Indii. Na toto konto přispěli čeští dárci již celkovou částkou 1,746.000 Kč.

Ingušsko: Denní stacionář pro 50 sirotků či polosirotků provozuje v Grozném ČKCH prostřednictvím místní organizace Berkat (= milosrdenství). Domov založila novinářka Petra Procházková; financuje ho ČKCH. Nyní připravuje sdružení ČKCH ve spolupráci s UNICEF projekt na otevření dalších 4 center v Grozném, celkem pro 200 dětí. ČKCH zároveň připravuje projekt na podporu zapomenutých čečenských uprchlíků v Ingušsku. Ti žijí ve velké nouzi, protože pomoc, dovážená do větších táborů, je pro ně nedostupná. V Ingušsku se nyní nachází 148 tisíc registrovaných uprchlíků z Čečenska. Působí tam charitní pracovníci Štěpán Kavan a Kateřina Langrová. Před nimi to byl (od léta 2000) Jiří Středa, kterému se podařilo do Grozného dopravit také potravinovou pomoc. ČKCH sbírá finanční prostředky na pomoc Čečensku na kontě: 101 101 7777/5500 u Raiffeisenbank Praha 1, VS 126.

Kontakt: Jan Oulík, tiskové odd. sdružení ČKCH; mobil:0603/89 59 84.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou