Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

'Den diecéze' v děkanátu Hlučín

Datum publikace3. 4. 2001, 1.00
TiskTisk

Hlučín: V rámci oslav pěti let diecéze navštívil (23.3.) ostravsko-opavský biskup František Lobkowicz děkanát Hlučín. První zastávkou v nabitém celodenním programu byly Ludgeřovice. V těsném sousedství kostela a fary se pracuje na dokončení Charitního domu sv. Mikuláše. Investorem stavby je Charita Hlučín, která zde bude provozovat bydlení pro seniory, rehabilitační pobyty pro vozíčkáře a chráněnou dílnu. Součástí stavby, kterou čeká za dva měsíce kolaudace, bude i kaple.

Poté zamířil biskup na obecní úřad v Šilheřovicích, kde hovořil se starostkou Ludmilou Janoschovou o přípravě průmyslové zóny v katastru obce a otázkách nezaměstnanosti. V obci s 1500 obyvateli je v současné době 12% lidí bez práce. Biskup věnoval starostce sociální list České biskupské konference 'Pokoj a Dobro'. Po krátké exkurzi opravené šilheřovické fary pokračoval biskup Lobkowicz do obce Darkovice, kde na něj čekaly děti v mateřské školce. Od nich se dověděl, zda znají místního kněze, chodí-li v neděli do kostela, jestli sledují v televizi Pokémony nebo hrají hry na počítači. Děti zazpívaly biskupovi písničku a zapojily jej i do hry. Dále zamířil biskup Lobkowicz do sousedních Darkoviček, kde zasedl mezi děti do školní lavice a zapojil se do výuky náboženství. Školáci od něj dostali obrázky papeže a požehnání. V obci Chuchelná navštívil biskup nemocného kostelníka a v Bohuslavicích 86tiletého kněze P. Vincence Hurníka. Starosta Chuchelné navíc provedl biskupa Lobkowicze po budově, kterou obec na své náklady opravuje a nabízí k dispozici jako faru. 

Závěr dne patřil bohoslužbě. Věřící se sešli v největším chrámu děkanátu, v kravařském kostele sv. Bartoloměje. Po mši následovala na faře beseda a setkání pracovníků biskupství s děkanem a přítomnými kněžími.

Za měsíc bude 'Den diecéze' probíhat v děkanátu Krnov. Do města na úpatí Jeseníků se biskup František Lobkowicz vypraví 20. dubna.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou