Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Centrum volného času v bývalé kotelně

Datum publikace5. 4. 2001, 18.00
TiskTisk

Na opavském sídlišti Kateřinky-Západ 'rozkvetly' koncem března betonové zdi staré kotelny.

Opava: Na opavském sídlišti Kateřinky-Západ 'rozkvetly' koncem března betonové zdi staré kotelny. Objekt, který v současné době uprostřed sídliště s téměř osmi tisíci obyvateli nahání hrůzu, má v budoucnu sloužit dětem a mládeži. Smělý záměr, který podpoří i výtěžek letošní charitní Tříkrálové sbírky, počítá s vybudováním tělocvičny, kluboven, nekuřácké a nealkoholické kavárny a informačního centra. V projektu nechybí ani poradna psychologa a krizové bydlení. První volnočasovou aktivitou zde bylo právě malování po kotelně.

'Podívej jak vypadá kotelna dneska a jak bude jednou vypadat,' debatují asi desetiletí kluci před nástěnkou s fotografiemi, architektonickými studiemi a stručnými informacemi o projektu. Mají kelímky s barvou a štětce a míří k šedivé stěně, kde moderátor právě vyhlásil soutěž o nejhezčí květinu. Ze sídliště se do akce zapojilo asi 150 dětí. O pestrobarevné květy se však zasloužily nejen malé děti, ale i výrostci, kteří by místo květin po zdech raději malovali graffiti.

'S dětmi na sídlišti jsme začali pracovat už v roce 1998. Neměli jsme žádné zázemí a ani nebylo možné sehnat nějakou klubovnu nebo nebytové prostory,' říká Pavlína Němcová z Křesťanské společnosti pro evangelizaci a diakonii ELIM, která funguje při Církvi bratrské. Nevyužitá kotelna uprostřed sídliště se zdála pro vybudování centra volného času nejvýhodnější. Od města se ji však podařilo koupit zcela zdevastovanou až v loňském roce. Od té doby pracují lidé ze sdružení ELIM na shánění potřebných financí. 'Píšeme projekty na granty, sháníme dotace od okresního úřadu i Magistrátu města Opavy, prodáváme padesátikorunové samolepky a chystáme sbírky,' dodává P. Němcová. Než bude z kotelny vyhledávané centrum volného času, spolyká podle rozpočtu asi 20 milionů.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou