Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Setkání redaktorů farních časopisů

Datum publikace24. 4. 2001, 1.00
TiskTisk

Na ostravském biskupství se zúčastnilo 16 redaktorů z 10ti farních časopisů pracovního setkání.

Ostrava: Proč dělat farní časopis a jak by měl vypadat? Jak o zajímavých událostech neinformovat jen své farníky, ale celou společnost prostřednictvím masmédií? Tyto a podobné otázky řešilo (21.4.) šestnáct redaktorů 10ti farních časopisů během pracovního setkání na biskupství v Ostravě.

Dříve než se začalo debatovat nad obsahem zpráv a jejich přenosem z farností do tiskového centra biskupství, celebroval pro přítomné redaktorky a redaktory mši ostravsko-opavský biskup František Lobkowicz. Biskup připomněl důležitost farních časopisů pro život místní církve nejen po stránce informační, ale také jako prostředek vzdělávání a evangelizace. Po bohoslužbě biskup redaktory osobně pozdravil a seznámil se s historií a obsahem jednotlivých časopisů.

Následovala práce ve skupinkách, při níž se účastníci zamýšleli nad obsahem, výrobou, tiskem, distribucí a financováním farních časopisů. Součástí debaty bylo také hodnocení současné podoby diecézního zpravodaje OKNO.

V ostravsko-opavské diecézi vycházejí téměř tři desítky farních měsíčníků, dvouměsíčníků nebo čtvrtletníků. V průběhu 90. let vznikly časopisy v řadě farností, do 21. století však všechny nepřežily. Jinde zase časopis donedávna chyběl a začal vycházet teprve nedávno. Jen letos v dubnu se v diecézi objevily tři nové tituly ve farnostech Háj ve Slezsku, Velké Hoštice na Opavsku a ve Vidnavě na Jesenicku.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou