Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Nová škola pro děti v Kosovu

Datum publikace24. 4. 2001, 2.00
TiskTisk

Nová školní budova v kosovském městě Ballofc, o jejíž výstavbu se postarala humanitární organizace ADRA, bude otevřena 24.4.

Praha: Nová školní budova v kosovském městě Ballofc, o jejíž výstavbu se postarala humanitární organizace ADRA, bude otevřena v úterý 24. dubna - půl roku po vyhlášení projektu Ministerstva zahraničních věcí (MZV) ČR na vybudování školy. Slavnostního otevření školy se zúčastní zástupci MZV ČR, zastupitelského úřadu v Bělehradu, české jednotky KFOR a zástupců místních úřadů a médií. Projekt v celkové hodnotě 6,5 milionu korun dotovalo MZV ČR částkou 4,7 milionu Kč a ADRA ČR zbývající sumou 1,8 milionu Kč.

'Na to, že je v Baloffci nevyhovující škola, nás upozornili naši vojáci KFOR. Poté, co jsme získali finanční prostředky od ministerstva zahraničí, byli oni také první, kdo nám v Kosovu pomáhali,' říká Šárka Zýková z humanitární organizace ADRA. 'Výstavba začala loni v září. Specialisté i dobrovolníci se na stavbě střídali vždy po třech, čtyřech týdnech. Vojáci pomáhali těžkou technikou, firmy z Čech dodávaly materiál, dobrovolníci míchali maltu,' říká Zýková. Zatím se přes 250 dětí se učilo na tři směny v 50 let staré škole, která jim mohla každou chvíli spadnout na hlavu.

'Nová škola bude mít 5 tříd, šatnu, ředitelnu, sborovnu, dokonce i knihovničku. Děti už se na ni moc těší,' dodává Zýková, která si po půl roce práce na projektu neumí představit, že by měla spolupráce skončit. 'Rádi bychom s Ballofcem spolupracovali i nadále. Letní aktivity dětí nebo zřízení dětského hřiště se mi zdají jako nejlepší možné pokračování začaté spolupráce,' dodává.

Bližší informace: Občanské sdružení ADRA; tel: 02/51 04 50 51 nebo Šárka Zýková; mobil: 0607/73 66 60.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou