Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Mše v bývalém romském koncentráku v Letech

Datum publikace14. 5. 2001, 19.00
TiskTisk

Lety: Mše za oběti romského holocaustu v době Druhé světové války se v neděli 13.5. konala v rámci pietního aktu na pohřebišti bývalého romského koncentračního tábora v Letech u Písku. Hlavním celebrantem bohoslužby byl místní duchovní správce P. Mariusz Ratyňski, kazatelem tiskový mluvčí České biskupské konference P. Daniel Herman.

V koncentračním táboře Lety u Písku zemřelo následkem nikdy neodčiněné genocidy nejméně 326 osob, z toho 241 dětí. Jen za období od 16. srpna 1942 do 10. ledna 1943 zde zemřelo 189 vězňů, z toho 152 dětí. Zemřelí byli pohřbíváni do šachet na mirovickém hřbitově až do doby, kdy v táboře vypukla tyfová epidemie. Přes 140 dalších obětí bylo pak pohřbeno na nouzovém hřbitově za táborem. Po skončení 2. světové války jezdili původní čeští Romové do Let a Mirovic na místa utrpení svých blízkých zapalovat svíčky až do doby, kdy komunistický režim nechal přímo na místech, kde tábor stál, vybudovat velkovýkrmnu vepřů.

Na základě vládního usnesení z dubna 2000 byl schválen projekt Výboru pro odškodnění romského holocaustu (VPORH) 'Úprava masových hrobů obětí letského koncentračního tábora na místě hřbitova Mirovice u Písku'. Pietní úpravu hromadných hrobů na mirovickém hřbitově považuje VPORH pouze za částečnou nápravu křivdy. Bývalí vězňové trvají především na odstranění velkovýkrmny vepřů z místa genocidy Romů a připravují i umělecké ztvárnění utrpení svých předků, v němž je počítáno rovněž se stavbou kaple.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou