Lupa
Obsah Obsah
Portál

Tři salesiáni byli zastřeleni v Indii

Datum publikace19. 5. 2001, 1.00
TiskTisk

Indie: Dva salesiánští kněží a jeden seminarista byli zastřeleni členy militantní skupiny v Ngarianu poblíž Imphalu v severovýchodní Indii. Salesiáni provozují v této oblasti osm katolických škol.

Bílý mikrobus zastavil 15.5. v 18.25 hodin místního času u noviciátního domu salesiánů. Tři ozbrojení muži, kteří z něj vystoupili, požádali o rozmluvu s knězem. Na novicmistrovi P. Raphaelu Paliakarovi (43) požadovali, aby zavolal ven všechny novice a oddělil ty, kteří pocházejí z místního kmene Naga. Když odmítl, protože by je tak ohrozil, zastřelili ho. Výstřel uslyšel zástupce novicmistra P. Andreas Kindo (32) a vyběhl ven. Pokoušel se zvednout ze země tělo P. Raphaela a byl zasypán deštěm kulek. Klerik Joseph Shino (25), který jim přispěchal na pomoc, byl také zastřelen. Poté útočníci uprchli. Vyděšení novicové se přes pole rozběhli do sousední farnosti v Yaripoku (asi 5 km) a oznámili zprávu místnímu faráři, který kontaktoval salesiánskou komunitu v Imphalu.

Důvod vražd je stále nejasný. Různé ilegální skupiny vymáhaly v uplynulých měsících od katolických škol peníze. Na znamení protestu a jako bezpečnostní opatření byly školy na měsíc uzavřeny. Tragédie může být reakcí na tento postup. Jako vyjádření úcty k zastřeleným a znamení odporu proti násilí a vydírání byly všechny katolické školy v severovýchodní Indii 18.5. zavřeny.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou