Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Jordánský princ obdržel čestný doktorát univerzity v Tübingenu

Datum publikace19. 5. 2001, 18.00
TiskTisk

Tübingen (D)/KNA: Jordánský princ El Hassan bin Talal (54), mladší bratr krále Husseina, který zemřel v roce 1999, obdržel čestný doktorát Katolické teologické fakulty (KTF) univerzity v Tübingenu - za zásluhy o mezináboženský dialog. Při slavnostním aktu vyjádřil biskup Gebhard Fürst z Rottenburgu-Stuttgartu naději, že pocta by mohla přispět k lepší spolupráci mezi muslimy a křesťany.

Ve jmenovací listině je princ označován za 'vynikajícího stavitele mostů mezi muslimským a křesťanským světem'. Svými četnými iniciativami a publikacemi k dialogu mezi křesťanstvím, židovstvím a islámem i zřizováním institucí významně přispěl k tomuto dialogu. Jak uvedl děkan KTF Ottmar Fuchs, je to 'patrně poprvé, co křesťanská teologická fakulta propůjčila doktorát křesťanské teologie příslušníkovi islámu, věřícímu muslimovi'.

Rottenburgský biskup se vyslovil pro otevřený křesťansko-islámský dialog s porozuměním pro odlišnosti a společné znaky. 'Mírumilovné a spravedlivé soužití v naší zemi a ve sjednocené Evropě není v souladu s fundamentalistickým ideologizováním a polarizací,' uvedl biskup Fürst. Nezbytná je trpělivost a ochota k setkávání se a oboustranná informovanost.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou