Lupa
Obsah Obsah
Portál

Slovo biskupů k 35. Světovému dni sdělovacích prostředků

Datum publikace19. 5. 2001, 18.00
TiskTisk

Praha: Biskupové českých a moravských diecézí zasílají věřícím k 35. Světovému dni sdělovacích prostředků, který připadá na neděli 27. května 2001, poselství následujícího znění:

Sestry a bratři,

stalo se již tradicí modlit se každoročně za pracovníky ve sdělovacích prostředcích a jejich práci na poli vzájemné komunikace. Církev založená Kristem k tomu, aby zvěstovala evangelium všem lidem, si uvědomuje naléhavou nutnost přinášet radostné poselství o vykoupení i prostřednictvím sdělovacích prostředků. Považuje proto za svůj úkol zabývat se důležitými otázkami, které se sdělovacími prostředky souvisejí.

Papež Jan Pavel II. zvolil tématem letošního Světového dne médií slova inspirovaná Písmem: 'Hlásat evangelium ze střech. Evangelium ve věku globální komunikace.' Svatý otec výstižně a vtipně poznamenává, že střechy dnešního světa se ježí moderními pralesy antén, satelitů, nejrozmanitějšími vysílači a přijímači, které zprostředkovávají poselství nejrůznějšího druhu doslova ze všech koutů světa. Je důležité si uvědomovat, že jedním z těchto poselství je i slovo Boží. Hlásat evangelium ze střech v dnešní době tedy znamená, předávat Ježíšovo poselství také prostřednictvím médií. Jako církev v zemi v srdci Evropy, jsme součástí evropského informačního prostoru, který spoluutváříme. K aktivitě na tomto poli vyzval katolíky již Druhý vatikánský koncil. Více než deset let máme možnost spolupodílet se na této činnosti, prostřednictvím přímého kontaktu s redakcemi, i my.

U nás v České republice se ještě stále vyrovnáváme s neblahým dědictvím čtyřiceti let komunistické totality, která na duchovní témata uvalila informační embargo, jehož důsledky se nám dosud nepodařilo zcela překonat. Mnoho věcí se však, díky Bohu, také podařilo. Pracují ekumenické redakce náboženského života, programy s duchovní tématikou jsou na některých stanicích přirozenou součástí vysílání. V mnohých částech republiky je dobře známá křesťanská vlna Radia Proglas. Vychází celá řada kvalitních křesťanských knih a časopisů, existují křesťanské stránky na internetu. Vynikající možností informačního spojení všech českých a moravských diecézí je práce Katolického týdeníku. Ten jako celostátně jediný s církevním schválením přináší do 60.000 domácností nejen základní informace o postojích církve, ale i články naučné a populární.

Je tedy za co děkovat, za co se modlit a co dále zlepšovat. Nezapomeňme přitom, že přesvědčivost apoštolátu vychází z věrohodného, pravdivého a čestného života, který připravuje cestu Pánu do našeho středu.

K takovému životu vám žehnáme.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou