Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zpráva sekretariátu kardinála Vlka ze zasedání konsistoře kardinálů v Římě

Datum publikace21. 5. 2001, 19.00
TiskTisk

Dnes - 21. května - začala za přítomnosti pražského arcibiskupa kardinála Miloslava Vlka ve Vatikánu mimořádná konsistoř - shromáždění kardinálů z celého světa, které svolává a jemuž předsedá papež. Ve Vatikánu je tak do 24. května přítomno asi 160 kardinálů z celkového počtu 183 pozvaných.

Dle Kodexu církevního práva (kánon 353) se rozlišují konsistoře dvojího typu: řádné a mimořádné. Cílem řádné konsistoře, kterých se zúčastňují přinejmenším kardinálové pobývající v Římě, jsou zpravidla konzultace o závažnějších záležitostech obecnějšího charakteru nebo mimořádné slavnostní události (např. jmenování nových kardinálů).
Mimořádná konsistoř, na niž jsou svoláváni vždy všichni kardinálové - tedy ze všech kontinentů - se koná, když to vyžadují zvláštní potřeby církve nebo má-li se jednat o zvlášť závažných otázkách.

Právě probíhající mimořádnou konsistoř svolal papež Jan Pavel II. za dobu svého pontifikátu již po šesté. Téma zasedání zní 'Perspektiva církve pro 3. tisíciletí ve světle apoštolského listu Novo millennio ineunte (= Na počátku nového tisíciletí)', který papež vydal 6. ledna 2001 na závěr Jubilejního roku 2000. Kardinálové budou hledat odpověď na výzvy dnešní doby, které na nás doléhají. Papež v tomto listě vybízí, 'abychom si s vděčností připomínali minulost, odhodlaně žili přítomnost a s důvěrou se otevřeli budoucnosti, neboť 'Ježíš Kristus je stejný včera, dnes i navěky'' a říká: 'Ptáme se s optimismem, plným důvěry, aniž bychom podceňovali problémy. Nepodléháme naivní představě, že by pro řešení velkých problémů dnešní doby mohlo existovat nějaké zaklínadlo. Nezachrání nás nějaké zaklínadlo, nýbrž Osoba a jistota, kterou přináší... Program už tu je, stále týž, odvozený z evangelia..., jeho středem je vlastně sám Kristus.' O tohle tedy půjde. Jinými slovy řečeno: budou se hledat nejvhodnější cesty, jak přinášet evangelium dnešnímu světu, jak dnes nově sloužit lidem, jak jít dále po ekumenické cestě.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou