Lupa
Obsah Obsah
Portál

Zpráva z výročního zasedání Společnosti křesťanů a Židů

Datum publikace29. 5. 2001, 1.00
TiskTisk

Praha: Slavnostní zasedání Společnosti křesťanů a Židů (SKŽ) k výročí deseti let její činnosti se konalo 27.5. v Praze.

Tato společnost byla založena s cílem podporovat dialog mezi křesťany a Židy a také zprostředkovat rozhovor mezi těmito dvěma ostrovy víry a širokou veřejností. Ve svém desetiletém působení kromě snahy šířit ducha tolerance a porozumění dokázala také uspořádat mnoho osobních setkání, přednášek a po celou dobu vydávat svůj Zpravodaj.

Předseda SKŽ Robert Řehák na tomto shromáždění poděkoval všem, kteří se podíleli na jejím dosavadním životě. Zároveň zdůraznil, že další osud společnosti je spojen s aktivní účastí všech, kteří si uvědomují její důležitost. Po vyslechnutí zprostředkovaných pozdravů od Pavla Tigrida a Karola E. Sidona poukázal P. Daniel Herman mj. na nutnost pokračovat ve vzájemném poznávání křesťanů a Židů prostřednictvím přednášek o liturgii, svátcích atd. Shromáždění podpořilo vyjádření Federace židovských obcí, která kritizovala laxní postup při řešení rasově motivovaných činů na území České republiky. Dále vyjádřilo zármutek nad tragickými událostmi posledních měsíců v Izraeli - nad násilným proléváním krve, ale také nad zřícením domu se svatební oslavou.

SKŽ se obrací na všechny církve a náboženské společnosti s prosbou o modlitby a na představitele české zahraniční politiky se žádostí o aktivní podporu procesu usmíření a obnovení míru na Blízkém východě.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou