Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Finský protestantský arcibiskup se v Ostravě setkal s katolickým biskupem

Datum publikace30. 5. 2001, 20.00
TiskTisk

Ostrava: Slezskou církev evangelickou augsburského vyznání navštívil ve dnech 24.-28.5. hlavní představitel finských evangelíků arcibiskup Jukka Paarma. Během svého pobytu v České republice navštívil řadu farních sborů, charitativní zařízení Slezské diakonie a Ostravskou univerzitu. Zavítal také k hejtmanovi Moravskoslezského kraje Evženu Tošenovskému a k ostravsko-opavskému biskupovi Františku Lobkowiczovi.

'Prožili jsme milé setkání v bratrském duchu. Vzájemně jsme se informovali o struktuře naší a finské církve. Debatovali jsme o problémech veřejného a společenského života, řešili jsme např. otázku eutanázie a bioetiky,' uvedl biskup Lobkowicz a dodal, že s finským arcibiskupem probrali i nedávné finále hokejového mistrovství světa. Zajímavým momentem setkání bylo zjištění, že oba biskupové nosí na krku stejný kříž. Dostali ho nezávisle na sobě darem od papeže Jana Pavla II.

Evangelicko-luterská církev je ve Finsku největším církevním společenstvím. K víře se hlásí více než 4,5 milionů lidí, což je 85% obyvatel této severské země. Římských katolíků je ve Finsku naopak minimum. Po reformaci v 16. století zde katolická církev zcela zanikla - stejně jako v ostatních severských zemích: Dánsku, Švédsku a Norsku. 'Dnes je ve Finsku asi 7.000 katolíků a máme s nimi velmi dobré kontakty. V lednu t.r. byl vysvěcen dokonce nový katolický biskup,' řekl finský arcibiskup.

Přestože je křesťanství hluboce zakořeněno v tradici země, má podle arcibiskupa Jukka Paarmy finská církev stejné problémy se sekularizací jako jiné státy západní Evropy. Finští evangelíci se proto věnují především mladým lidem. 'Pro patnáctileté připravujeme každoročně konfirmační tábory, kde si prohlubují znalosti víry. Na tyto tábory přijíždí 90% mladých věřících,' dodal arcibiskup Paarma, který má v 8 diecézích 586 farních sborů. Tamní církevní instituce zaměstnávají 19.000 lidí.

Více informací o evangelicko-luterské církvi získají zájemci na internetové adrese www.evl.fi.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou