Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Společenství jsou prioritou církve

Datum publikace30. 5. 2001, 20.00
TiskTisk

Kardinál Miloslav Vlk navštívil 30.5. Ostravu a Opavu. Zúčastnil se tak oslav 5. narozenin nejmladší diecéze v České republice.

Ostrava: Okolo sta kněží dorazilo do Ostravy na kněžský den, kterého se dnes (30.5.) účastní také český primas kardinál Miloslav Vlk - u příležitosti 5. výročí diecéze. Ve své přednášce kardinál připomněl duchovním aktuální priority církve ve 3. tisíciletí. Církev má podle jeho slov čerpat z každodenní četby Bible a vytvářet živá společenství věřících.

Během promluvy citoval poslední vatikánské dokumenty a apoštolský list papeže Jana Pavla II. 'Novo millennio ineunte' (Na počátku nového tisíciletí), který byl vydán k ukončení Jubilejního roku 2000. Kardinál apeloval na kněze, aby věřícím ve farnostech připomínali důležitost četby Bible v rodinách a iniciovali vznik společenství ve farnostech. Při diskusi po přednášce se kardinál Vlk podělil o své postřehy z mimořádné konsistoře kardinálů v Římě, kde se sešlo 156 kardinálů z celého světa. Z řad kněží padly dotazy na jmenování nového papežského nuncia pro Českou republiku a na situaci okolo pražské teologické fakulty.

Ostravsko-opavský biskup František Lobkowicz poděkoval přítomným kněžím za spolupráci a dodal, že je třeba hledat nové formy evangelizace především v přístupu k dnešní mládeži. Kardinál Vlk připojil své přání slavící diecézi: 'Mé přání vychází z toho, o co dnes církvi jde. Je to vyjádřeno v listu 'Novo millennio ineunte' a ve směrnicích Jana Pavla II. Být společenstvím. Tento slogan platí pro celou církev, a také pro místní církve jako je tato diecéze. Já bych této diecézi přál, aby nové struktury, které buduje, byly naplněny duchem společenství.'

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou