Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Výzva české rady Iustitia et Pax k situaci v Čečensku

Datum publikace30. 5. 2001, 20.00
TiskTisk

Praha: Výzvu české rady Iustitia et Pax (Spravedlnost a mír) k situaci v Čečensku zveřejnil 29.5. její předseda pražský světící biskup Václav Malý. Výzva následujícího znění byla zaslána Ing. Vlastě Štěpové, CSc., vedoucí stálé delegace do Parlamentního shromáždění Rady Evropy a Walteru Schwimmerovi, generálnímu sekretáři Rady Evropy ve Štrasburku.

Jménem české rady Iustitia et Pax se na vás, představitele Rady Evropy, obracíme s prosbou, abyste se bezodkladně zabývali situací v Čečensku.

Na tomto od okolního světa čím dál víc izolovaném území jsou stále ignorována či porušována občanská a lidská práva. Lidé zde zbytečně umírají, strádají hladem, zimou, vážnými infekčními nemocemi (šíření tuberkulózy) a nedostatkem lékařské péče.

Na válkou zničeném území se nikdo systematicky a účinně nevěnuje normalizaci poměrů, dochází zde ke katastrofálním škodám na životním prostředí, vládne tu chaos, bezpráví a všudypřítomná korupce.

Proto vyzýváme Radu Evropy, aby se v rámci svých možností a kompetencí urychleně zabývala následujícími požadavky:

1) Plnou garanci práva volného přístupu a pohybu po celém území Čečenska pro humanitární a lidskoprávní organizace a novináře

2) Zajištěním stálé podpory a přítomnosti humanitárních organizací v Čečensku

3) Zajištěním přítomnosti a pohybu pozorovatelů OBSE na celém území Čečenska

Naše společná historická paměť obsahuje zkušenost, že mlčení v podobných situacích vždy nahrávalo agresi a legitimizovalo zvůli.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou