Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zpráva z IX. Dnů Josefa Zvěřiny

Datum publikace15. 6. 2001, 21.00
TiskTisk

Křesťané hledali cestu církve do třetího tisíciletí.

Hejnice: Na 200 účastníků letošních Dnů Josefa Zvěřiny se sešlo v prostorách Mezinárodního centra duchovní obnovy v Hejnicích ve dnech 8.-10.6. Z různých úhlů se zde pohlíželo na téma 'Česká církev na prahu třetího tisíciletí'.

Součástí programu byly také dvě mše, které celebrovali pražští světící biskupové Jaroslav Škarvada a Václav Malý v bazilice Navštívení Panny Marie. Hlavní přednášku o církvi v postmoderní společnosti pronesl prof. Eberhard Tiefensee, vedoucí Katedry filozofie Teologické fakulty v Erfurtu. Upozornil v ní především na důležitá znamení dnešní doby (globalizace, fundamentalismus, ekologie, společenská role ženy, atd.) a zdůraznil, že je nezbytné chápat tato znamení jako výzvu pro církve i jednotlivé křesťany a promyšleně a aktivně se k nim postavit. Prof. Tomáš Halík ve své přednášce zdůraznil rozměr křesťanství jako cesty, která počítá s připraveností jednotlivce i skupiny k růstu. Při závěrečné panelové diskusi se pokusili na situaci církve a katolických křesťanů v českých zemích podívat očima svého oboru, příp. jiné konfese, psychologové prof. Vladimír Smékal z brněnské Masarykovy univerzity a Dr. Slavomil Hubálek z Prahy, sociolog Dr. Libor Prudký, filozof doc. Zdeněk Pinc z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy a farářka Církve československé husitské z Hrádku nad Nisou Hedvika Zimmermannová.

Přednášky byly prokládány diskusemi v pracovních skupinách. Diskusí se účastnily též řeholní sestry, které si především kladly otázku svého působení v dnešní společnosti. Jednou z alternativ je např. možnost duchovního doprovázení laiků. Program byl zpestřen hudebním vystoupením souboru Chorea Bohemica.

Téma plenárního sněmu se objevovalo mezi otázkami, kterými se zabývaly všechny diskusní skupiny. Mezi palčivá témata, podle názorů mluvčích diskusních skupin, patří např. nedostatečné vzdělávání dospělých v teologických otázkách, nedostatečná spolupráce kněží a laiků, nesrozumitelnost jazyka věřících v současné společnosti.

Dá se říci, že jednání letošních Dnů Josefa Zvěřiny dávalo za pravdu Karlu Rahnerovi, který řekl, že 'křesťan v 21. století bude buď mystikem nebo vůbec nebude křesťanem'.

Zpráva vznikla ve spolupráci s Janou Sojčekovou z Přípravné komise Plenárního sněmu katolické církve v ČR.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou