Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Tisková konference na Vyšehradě

Datum publikace21. 6. 2001, 19.00
TiskTisk

Tisková konference u příležitosti instalace nových zvonů v kapitulním chrámu na Vyšehradě a vydání 2. dílu sborníku Královský Vyšehrad se koná 25.6. ve 14.00 hodin.

Praha: Tisková konference (TK) u příležitosti instalace zvonkohry a 4 velkých nových zvonů v kapitulním chrámu sv. Petra a Pavla na Vyšehradě a vydání sborníku 'Královský Vyšehrad II' se uskuteční v pondělí 25. června ve 14.00 hodin ve Vratislavském sále nového děkanství (K rotundě 10, 1. p.).
TK se zúčastní probošt Vyšehradské královské kapituly P. Antonín Doležal, ředitel kanceláře JUDr. Jan Kotous, zástupce zvonárny Perner a odborník na vyšehradské výzkumy PhDr. Bořivoj Nechvátal, CSc. z Archeologického ústavu ČSAV. TK moderuje tiskový mluvčí České biskupské konference a vyšehradský kanovník P. Daniel Herman.

14 malých zvonů, které tvoří zvonkohru, bude zavěšeno v pondělí 25.6. ve 13.00 hodin. Další 4 velké zvony budou požehnány a zavěšeny o slavnosti sv. Petra a Pavla v pátek 29.6. v 17.00 hodin. Zvony ulila zvonárna Perner v bavorském Pasově, kam byli její majitelé po 2. světové válce násilně odsunuti.
Firma Perner má již přes 300 let dlouhou tradici a je původním historickým českobudějovickým zvonařstvím. V současné době dodává zvony do celého světa a od roku 1993 je opět znovu zastoupena v České republice. Její dosud nejvýznamnější zakázkou na českém trhu byla v roce 1997 renovace jednoho z nejstarších pražských zvonů - zvonu sv. Jiljí (ulitého roku 1487) ze stejnojmenného dominikánského chrámu v Praze.

'Královský Vyšehrad II' je sborník textů vědecko-historického charakteru. Pro novináře bude sborník k dispozici i s 1. dílem.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou