Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Arcibiskup Graubner navštívil v Kosovu české vojáky, islámského duchovního a pravoslavný chrám

Datum publikace12. 7. 2001, 23.00
TiskTisk

Podujevo (Kosovo): Předseda České biskupské konference olomoucký arcibiskup Jan Graubner zakončil 11.7. třídenní návštěvu Kosova u české jednotky KFOR, kde celebroval o den dříve podvečerní mši spolu s hlavním kaplanem Armády ČR Tomášem Holubem a britským vojenským kaplanem.

'Jsem spokojený s návštěvou a setkáními tady,' uvedl arcibiskup Graubner. 'Oceňuji nejen dobrou atmosféru, ale i vztahy, které se daří našim vojákům budovat s místními starosty, duchovními i s dětmi. To jsou drobnosti, které svědčí o jejich dobré službě. Mají autoritu a dokáží říci jasné slovo. O to je jejich mise účinnější.'
Setkání s pravoslavným vladykou Artemijem v Gračanici, plánované na 10.7., se však pro časové zaneprázdnění vladyky neuskutečnilo. 'Navštívil jsem alespoň chrám v Gračanici a zanechal mu tam pozdravení s vizitkou,' řekl Jan Graubner.

Poslední den své kosovské návštěvy (11.7.) si arcibiskup Graubner ráno prohlédl školu v Balovcích, kterou za finanční podpory české vlády postavila humanitární organizace ADRA a setkal se v místní mešitě s islámským duchovním. 'Byli jsme velmi přátelsky přijati a mrzí mne, že jsem z časových důvodů nemohl přijmout pozvání k němu do domu,' uvedl olomoucký arcibiskup.
Dopoledne se Jan Graubner setkal s velvyslankyní České republiky v SFR Jugoslávie Judytou Šťouračovou v sídle české jednotky KFOR. Navzájem se informovali o situaci v Kosovu a Jugoslávii.

Arcibiskupa Graubnera během celé návštěvy doprovázel generální sekretář sdružení Česká katolická charita Jaroslav Kopřiva, která již téměř dva roky realizuje humanitární programy v kosovkém Gnjilane. Zde rovněž pomohla založit místní Charitu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou