Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

ADRA pomáhá budovat dům Pod křídly

Datum publikace17. 7. 2001, 20.00
TiskTisk

Brigáda na dobudování domu Pod křídly probíhá ve dnech 9.-22.7. ve Valašském Meziříčí.

Valašské Meziříčí: Brigádu na dobudování domu Pod křídly ve Valašském Meziříčí (Fugnerova ul.) organizuje v termínu 9.-22. července občanské sdružení ADRA.
'Tento týden se nám sjelo 20 dobrovolných spolupracovníků z Moravy, z Čech a jedna dívka přijela až ze Slovenska,' sdělil koordinátor brigády Alan Chlebek, pastor vsetínského sboru Církve adventistů sedmého dne. 'Hrubá stavba domu je hotová, ale když jsme přijeli, byly kolem hromady sutin. Proto jsme se nejdřív vrhli na venkovní úpravy. Momentálně děláme vyrovnávací omítky. Pracujeme od 8 do 18 hodin, přesto děvčatům ještě zbyl čas i na pomoc se stěhováním v blízkém kojeneckém ústavu,' pochválil iniciativu mladých Alan Chlebek.

Projekt Pod křídly uvedla na svět Emílie Smrčková z Valašského Meziříčí, matka 23 dětí. Z jejích 4 vlastních a 19 osvojených dětí už 7 žije mimo domov. Ke stavbě domu s chráněným bydlením ji vedlo poznání, že ne všechny 'dospělé' děti, zvláště ty mentálně slabší, jsou schopny samostatného života, ale že stále potřebují zázemí a občas i s něčím poradit.
'Protože byty nejsou, rozhodla jsem se ve spolupráci se Střediskem náhradní rodinné péče v Praze a za podpory Městského úřadu ve Valašském Meziříčí tuto situaci řešit,' říká paní Smrčková. Stavba domu Pod křídly je rozdělena do tří etap. V té první dokončujeme chráněné bydlení pro 3 postižené děti, o které bude pečovat asistent. Po dokončení omítek přijdou na řadu obklady a malování - a první obyvatelé se mohou stěhovat. Druhá a třetí etapa představuje stavbu celkem dvanácti bytů (1+1 a garsonek), které budou sloužit jako domy v půli cesty. Jsou určeny pro sociálně slabé rodiny a 'odrostlé' děti, schopné samostatného života. Jejich přibližně 25 obyvatel (předpokládá se, že manželské páry budou mít děti) nalezne v domě Pod křídly útočiště na šest let - podmínkou je stavební spoření. Pouze postižené děti budou mít pobyt neomezený. V každém domě bude pracovat jeden domovník - asistent.
Projekt Pod křídly je určen pro okres Vsetín, kde v pěstounské péči momentálně žije 130 dětí, vysvětluje paní Smrčková.
Projekt 'Pod křídly' ocenil i Výbor dobré vůle Nadace Olgy Havlové, proto výtěžek z jeho každoroční akce, která se letos pod názvem 'Nikdy neublížíš dítěti' uskuteční 20.9.2001, poputuje do Valašského Meziříčí.

Kontakt: Emílie Smrčková, mobil: 0604/87 72 66 nebo Alan Chlebek, mobil: 0608/82 58 42.

ADRA (Adventist Development and Relief Agency) je mezinárodní humanitární organizace, která má pobočky ve více než 140 zemích světa. Pomáhá obětem přírodních katastrof, hladomorů, válečných konfliktů a realizuje rozvojové projekty. V letošním roce ADRA uspořádala již 16 humanitárních výprav a předávala pomoc v Černé Hoře, Srbsku, Kosovu, na Ukrajině, v Maďarsku a v Bosně. Pokračuje v realizaci dlouhodobého programu na pomoc chudým bangladéšským dětem. Z pohotovostního fondu ADRA ÚL, do kterého pravidelně přispívá více než 600 dárců z celé republiky, uvolnila finanční prostředky na pomoc obětem zemětřesení v Salvadoru a Indii a na pomoc při likvidaci následků povodní na Ukrajině.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou