Lupa
Obsah Obsah
Portál

V Pasově o rozšíření EU

Datum publikace17. 7. 2001, 19.00
TiskTisk

Pasov (D): Pod názvem 'Čtvrtý pasovský tetralog' se v rámci Evropských týdnů konala na univerzitě v Pasově (15.7.) veřejná debata čtyř osobností ze čtyř středoevropských zemí na téma Rozšíření Evropské unie (EU).
Za Německo se zúčastnil bavorský ministr financí prof. Kurt Falthauser, z Rakouska bývalý vicekancléř Dr. Erhard Busek, za Maďarsko ředitel Ekonomického výzkumného ústavu z Budapešti prof. Andras Inotai a z České republiky byl pozván prezident České křesťanské akademie prof. Tomáš Halík.

Halík kritizoval euroskepticismus některých politiků - podle něj tito politici nehájí národní zájmy, nýbrž spíše zájmy těch ekonomických subjektů, kterým vyhovuje právní šero postkomunistických zemí a obávají se zavedení evropských norem a mezinárodní kontroly jejich dodržování. Dále prof. Halík zdůraznil, že kromě ekonomicko-politické stránky je třeba pěstovat i duchovně-kulturní stránku evropské integrace. Právě rozšíření EU na východ znovu nastoluje otázku po evropské duchovní identitě - sjednocená Evropa by měla být společenstvím hodnot.
Halík tak navázal na myšlenky, které vyjádřil na jaře t.r. v Berlíně při společném vystoupení s ministerským předsedou Durynska Dr. Bernhardem Vogelem na téma kulturně-morální aspekty evropské integrace.

Prof. Inotai dokazoval, že některé kandidátské země lépe vyhovují ekonomickým kritériím EU než některé členské státy.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou