Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

200 let staré dokumenty z ostravského kostela sv. Václava zveřejněny

Datum publikace1. 8. 2001, 17.00
TiskTisk

Všechny dokumenty, které byly uloženy v báni kostela sv. Václava od roku 1805, představili novinářům pracovníci Archivu města Ostravy.

Ostrava: Tajemství, které 30 let skrývaly dvě měděné schránky ve věži kostela sv. Václava, bylo odhaleno 24.7. t.r. Generální vikář ostravsko-opavské diecéze za přítomnosti novinářů vytáhl z tubusů noviny, listiny, dokumenty a peníze, které sem v roce 1971 stavitelé uložili. Podobnou událost zažila ostravská veřejnost v minulosti již pětkrát.
Přesně týden po otevření posledních schránek, uspořádali pracovníci Archivu města Ostravy tiskovou konferenci, na níž představili obsahy tubusů, které byly otevřeny v letech 1925, 1831, 1865, 1907 a naposled v roce 1966.

'Do věže byly uloženy první písemnosti v roce 1805, kdy byla dokončena stavba báně kostela sv. Václava,' uvedla ředitelka ostravského archivu PhDr. Blažena Przybylová, která dodala, že bylo zvykem v listinách uvádět jméno císaře, papeže, arcibiskupa, starosty města a také místního faráře. Nechyběly vždy zmínky o společenské situaci v monarchii, ale také v Evropě, která se vzpamatovávala z revolučních událostí ve Francii. Již nejstarší listiny uváděly ceny potravin a nabízely také vzorky mincí.
Báň byla během 19. století otevřena hned 20 let po jejím dokončení. Potřebovala totiž opravu a navíc byl na její špici osazen kovový otočný kříž.
Za dalších 6 let se přidala informace o opatření kostela hromosvodem. Tehdy ve schránkách přibyly vzorky tehdejších bankovek, stříbrné a bronzové mince. 'Měnou byly tehdy rakouské zlaté; mince mají hodnoty krejcarů,' upřesnila ředitelka Przybylová. Z roku 1831 evidují zajímavý recept na léčení nebezpečné cholery, která tehdy v Ostravě řádila. Podle tehdejších felčarů pomohla směs z lihu zvaného aquavit, silného vinného octa, kafru, pepře, hořčičného semínka a česneku. Tekutina musela dozrát 12 hodin na slunci nebo na rozpálených kamnech. Pak ji 5 ošetřovatelů natíralo na tělo nemocného. Nemoc se tehdy projevovala především bolestmi žaludku a zeslábnutím organismu. V receptu se doporučuje uložit nemocného do postele a přikrýt dobrou peřinou.
Až do roku 1865 se k dokumentům nikdo nedostal. Podařilo se to teprve při opravách věže, která poté zářila nad Ostravou červenou barvou. Ve stejném roce vložili po opravě kostela do schránek také fotografii tehdejšího faráře P. Josefa Schroma. 'Tak stará fotografie je velkou vzácností,' podotkla ředitelka archivu, v němž mají dnes také noviny, které v roce 1865 do báně předkové uložili. Brünner Zeitung z roku 1860 přináší zprávu o Říjnovém diplomu a tyto noviny doplňuje výtisk z roku 1865. Do věže se umístily také informace o stavbě železnice a otevření prvních černouhelných dolů. S tím souvisí také záznam o zvýšení cen pozemků na území Ostravy a stavbě nových 'solidních' domů a výstavbě řetězového mostu přes řeku Ostravici. Většina dokumentů, které se v průběhu staletí do věže dostaly, jsou psány v němčině. Jen záznamy duchovních jsou české.
Před téměř sto lety byly nejstarší dokumenty do schránek v báni kostela uloženy naposledy. V roce 1907 se věž opravovala a informaci o opravě přinesly již ostravské noviny Ostrauer Zeitung, které vycházely jako deník. Z té doby jsou uchovávány v archivu také první tištěné dokumenty s tištěnými fotografiemi i listiny psané modrým inkoustem na psacím stroji. Obsah dvou kovových schránek a jednoho plátěného balíčku přečkal i bombardování během 2. světové války.
Denní světlo spatřily až v roce 1966. Věž po 60 letech znovu potřebovala opravu. Po rekonstrukci, která byla dokončena až v roce 1971, se však již do schránek nejstarší písemnosti, mince, bankovky ani noviny nevrátily. Dodnes jsou uloženy v depozitáři ostravského archivu.

Po opravě věže, která by měla končit na podzim letošního roku, budou do věže kostela uloženy památky na současnou epochu. Do věže se vrátí dokumenty z roku 1971 opět ve dvou tubusech, které budou mít i stejný letopočet. Z dnešní doby ponese poselství příštím generacím jedna schránka, do níž kromě materiálů připravených magistrátem, farností a biskupstvím má být vložen také CD-ROM s informacemi o historii chrámu, fotografie v digitální podobě a také uk

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou