Lupa
Obsah Obsah
Portál

Dobrovolníci jezdí s Charitou na brigádu ke krajanům do Rumunska

Datum publikace6. 8. 2001, 21.00
TiskTisk

Zestárlým krajanům v rumunském Banátu pomáhají při sklizni pšenice, ovsa, brambor a ovoce mladí brigádníci z České republiky.

Ostrava: Na brigádu do rumunského Banátu míří letos v létě 3 devítičlenné skupinky mladých lidí, aby zde pomáhali zestárlým českým krajanům při sklizni na polích. Práceschopné obyvatelstvo totiž z chudých horských oblastí v posledních letech odešlo do továren v České republice nebo v jiných částech Rumunska. Doma zůstali jen důchodci a rodiny s malými dětmi.
Tuto netradiční formu pomoci zprostředkovala Diecézní charita ostravsko-opavská (DCHOO) společně s Diecézní charitou Plzeň. V minulých dnech se vrátila první skupina, která pomáhala při sklizni pšenice a ovsa ve druhé polovině července. Devítičlenné party, které se po 14denních turnusech v Banátu střídají, čekaly dny dřiny, za které jim byla odměnou vděčnost a pohostinnost starých lidí.

'Ve vesnicích zůstávají převážně staří, nemocní a opuštění lidé, kterým jsme se vypravili pomoci,' řekl po návratu pracovník DCHOO Gejza Machala, který dodal, že ti, kteří pracovat mohli, z oblasti odešli a jsou zaměstnáni v řadě továren v Plzni a Praze jako pomocné síly. 'Většina prací na polích se dělá ručně. Jako nářadí se používají kosy, hrábě a při mlácení obilí přišly na řadu i cepy,' popsal Machala romantiku, známou dnes jen z černobílých filmů pro pamětníky.
'Sklízeli jsme pšenici, kterou jsme vázali do snopů. K tomu jsme používali povřísla, kterými se snopy svazují,' popsala práci na poli Pavla Tomíčková, která přiznala, že nebylo jednoduché k místním lidem najít cestu. 'Zpočátku nechtěli, abychom jim pomáhali. Když jsme za nimi přišli na pole, chtěli nás hostit a nemohli pochopit, že jim chceme pomáhat. Potom však byli moc rádi a říkali, že by to bez nás dělali o několik dní déle,' vzpomíná Tomíčková, pro niž byla odměnou vděčnost a pohostinnost chudých rolníků. 'Dostávali jsme od nich k jídlu domácí chléb, mléko, sýr, langoše a guláš se zelím. Vaří tam velmi chutně,' pochválila krajany, kteří hovoří češtinou připomínající nářečí okolo Plzně.

V současné době pracují v oblasti mladí lidé z plzeňské diecéze. Poslední devítičlenná skupinka brigádníků, která bude pomáhat při sklizni brambor a ovoce, odjede z Ostravy v neděli 12. srpna. V Banátu budou 2 týdny pracovat zdarma a domů se vrátí 26.8.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou