Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Krajané se učí česky v Dobrušce

Datum publikace6. 8. 2001, 22.00
TiskTisk

Potomci Čechů a Slováků, kteří odešli do ciziny v emigračních vlnách od 19. století až do konce 80. let 20. století, přijeli na kurz češtiny do Dobrušky.

Dobruška: Jazyk svých praprarodičů přijeli do Dobrušky studovat krajané z 25 zemí světa. Proto, aby se seznámili s mateřštinou svých předků, urazili mnozí do Studijního střediska Univerzity Karlovy tisíce kilometrů. Mezi krajany, kteří na měsíční pobyt získali stipendium od vlády České republiky, jsou převážně mladí lidé, ale nechybí ani ženy a muži středního věku. Češtinu se učí pod vedením zkušených univerzitních lektorů.
Někteří pochytili základy jazyka od svých rodičů a prarodičů, jiní umí jen pár slov či vět. Proto jsou rozděleni do tříd podle znalostí. Začátečníci se učí první fráze a slovíčka, pokročilí již spolu konverzují a čtou. Ti, kteří již češtinu dobře ovládají, objevují nástrahy české gramatiky a klasiky naší literatury.

Program nemyslí jen na studium. Během volných dnů vyráží skupina na poznávací výlety po republice. V uplynulém víkendu měli možnost zažít pouť v Opočně, navštívit lázně Poděbrady a hlavní město Prahu. Jako první z těch, kteří o tom daleko v cizině desítky let jen snili, navštívili Pražský hrad, Karlův most a Staroměstské náměstí s orlojem.
'Moje babička říkávala, že do Prahy by šla i pěšky. Nikdy se jí však toto přání nesplnilo,' říká Irina Treťjakova. Do Dobrušky přijela až z Novorossijska, který leží v jižním Rusku na pobřeží Černého moře. Právě v této oblasti dnes žijí 2.000 potomků českých krajanů, kteří sem přišli již v roce 1860. Dnes prožívají národní obrození a hledají kořeny svých prarodičů. Kromě znalosti češtiny by chtěli také postavit český katolický kostel a klub, kde by se mohli scházet.

Více informací o jazykovém kurzu v Dobrušce naleznete na adrese www.tlapa.net.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou