Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Přes tisíc věřících připutovalo do Malých Svatoňovic

Datum publikace20. 8. 2001, 11.00
TiskTisk

Poutní místo Malé Svatoňovice na Trutnovsku se stalo 18.8. dějištěm diecézní poutě královéhradecké diecéze.

Malé Svatoňovice: Motto celého dne 'Uzdravení ze strachu' prolínalo všechny body programu. Bylo základním tématem katecheze, kterou pronesl P. Jan Linhart z Nového Města nad Metují; bylo námětem scénky, kterou společně nastudovala mládež z několika farností; stalo se také východiskem kázání hlavního celebranta mše, královéhradeckého biskupa Dominika Duky, který mj. uvedl, že 'mnozí lidé se nestydí za věci, za něž by se stydět měli a my naopak máme mnohdy strach, přihlásit se k tomu, na co bychom měli být hrdí'.
Biskup Duka také připomněl slavného tamního rodáka Karla Čapka, který se sám musel vypořádávat - jak je to patrno z mnoha jeho děl - se strachem a s velkou úzkostí pramenící z neblahých událostí, které na náš národ doléhaly v druhé polovině 30. let 20. století. Právě z Čapkova díla sestavenou hru 'Kořistníčci', sehrál odpoledne ochotnický divadelní soubor z Hronova.

Jedním z dalších bodů odpoledního programu byla diskuse s biskupem Dukou a dalšími představiteli diecéze na téma 'Perspektivy pastorační práce v diecézi'. Při ní se hovořilo nejrůznějších otázkách - např. obsazování farností kněžími, kněžském dorostu, řeholních komunitách v diecézi, ale také o nabídkách a službách diecéze pro různé věkové či zájmové skupiny.

Pouť vyvrcholila bohoslužbou, kterou spolu s emeritním arcibiskupem Karlem Otčenáškem a asi 25 kněžími diecéze celebroval biskup Dominik Duka pro více než tisícové shromáždění věřících, z nichž velkou část tvořili mladí lidé, pro které uspořádalo Diecézní centrum mládeže (v jehož režii ostatně celá pouť probíhala) několikadenní pěší nebo cyklistické putování do Malých Svatoňovic z osmi míst diecéze.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou