Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Schönborn hovořil o katechismu i o Temelíně

Datum publikace23. 8. 2001, 18.00
TiskTisk

Při besedě s věřícími na Svaté Hoře u Příbrami (22.8.) hovořil vídeňský arcibiskup o Katechismu katolické církve. Řeč však přišla i na jeho postoj k Temelínu.

Svatá Hora: Vídeňský arcibiskup kardinál Christoph Schönborn (56) celebroval v den Panny Marie Královny (22.8.) poutní mši v češtině a latině na Svaté Hoře u Příbrami. Kázání pronesl v němčině. 'Neumím česky tak dobře jako moje maminka' (která se pouti také zúčastnila a hovoří plynnou češtinou), řekl kardinál na vysvětlenou. Mezi koncelebranty byl také královéhradecký biskup Dominik Duka a kanovník Mons.ThLic. Karel Pilík.

V následující besedě s věřícími na téma 'Katechismus katolické církve' (KKC) kardinál Schönborn mj. uvedl, že není třeba znát katechismus nazpaměť, abychom byli dobrými katolíky. Katechismus je pomůckou, abychom věděli, co nám víra říká. Je pochopitelné, že i katechismus se vyvíjí a v souladu s teologickým bádáním je doplňován.
'Existují mnozí, kteří katechismus kritizují. Není to samozřejmě Boží slovo, Bible, je to učení církve. A mnozí jej čtou prostě proto, aby se informovali', odpověděl kardinál na jednu z položených otázek.
Besedy se aktivně účastnil i Mons. Pilík, který korigoval české vydání KKC. Překlad KKC z francouzštiny do češtiny je dílem jezuity P. Josefa Koláčka SJ, ředitele českého vysílání Radia Vatikán. Nový katechismus byl vydán 11.10.1992, u příležitosti 30. výročí zahájení Druhého vatikánského koncilu. Na jeho vzniku se aktivně podílel také kardinál Schönborn.

Z řad účastníků padla také otázka na postoj vídeňského arcibiskupa k Temelínu. Kardinál vysvětlil, že odpor vůči Temelínu v zemi našich sousedů má své důvody přímo v Rakousku; nejde o protičeskou náladu. Před 20 lety byl také v Rakousku - ve Zwentendorfu - postaven jaderný reaktor (za 8 miliard šilinků). Poté proběhlo lidové hlasování o jeho uvedení do provozu, které bylo velmi emocionální a spuštění zamítlo. Teď mají ve Zwentendorfu nejdražší rakouské muzeum, které však pečlivě udržují. Žádný rakouský politik se dnes neodváží vystoupit s pro-jaderným programem. 'Je třeba celou záležitost zbavit emocí a řešit společně s Evropskou unií, aby nešlo jen o rakousko-český spor', zakončil svou odpověď kardinál Schönborn.

Jeden z předků současného vídeňského kardinála - hrabě František de Paula Schönborn (1844-1899) - byl v letech 1885-1899 v pořadí 28. pražským arcibiskupem. Narodil se v Praze, studoval v Innsbrucku a v Římě, působil jako kaplan v Plané u Mariánských Lázní, byl vicerektorem a později rektorem pražského kněžského semináře a v letech 1883-85 pátým českobudějovickým biskupem - nástupcem proslulého biskupa Jana Valeriána Jirsíka. Zemřel v Sokolově a je pohřben ve Svatovítské katedrále.
Portrét kardinála Františka Schönborna je součástí obrazové galerie pražského Arcibiskupského paláce.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou