Lupa
Obsah Obsah
Portál

Již přes 36 tisíc korun na povodňovém kontě pro Poláky

Datum publikace29. 8. 2001, 18.00
TiskTisk

Zástupci Diecézní charity ostravsko-opavské připomínají, že Poláci postižení povodněmi stále potřebují naši pomoc.

Ostrava: Na povodňové konto, které vyhlásilo sdružení Česká katolická charita na pomoc Polsku, přišlo během týdne více než 36 tisíc korun. Informoval o tom dnes ředitel Diecézní charity ostravsko-opavské(DCHOO) Jiří Hořínek při tiskové konferenci, které se zúčastnil i generální vikář ostravsko-opavské diecéze P. František Kufa a zástupce ředitele Arcidiecézní charity Krakov P. Wojciech Olszowski.
Ten novinářům vylíčil současný stav pomoci na území arcidiecéze, kterou - stejně jako jiné oblasti Polska - zasáhla koncem července povodňová vlna z přívalových dešťů. 'Chci poděkovat ve jménu všech postižených za velmi rychlou pomoc naší arcidiecézi,' uvedl P. Olszowski, který s sebou přivezl fotografie z nejpostiženějších obcí a děkovný dopis pro biskupa Františka Lobkowicze a DCHOO.

Charitní pracovníci z Ostravy dopravili začátkem srpna do postižené obce Zator 50 vysoušečů vlhkého zdiva, lopaty a šatstvo. Právě obec Zator je jednou z těch, kde voda zůstala několik dní stát a promočila zdi desítek domů a zemědělských usedlostí.
'Vůbec první pomocí, která do Polska směřovala, bylo 100 tisíc korun z Tříkrálové sbírky,' připomněl ředitel DCHOO J. Hořínek, který pomoc Polákům považuje za akt solidarity s nejbližšími sousedy. Lidé v chudých zemědělských oblastech v současné době pomoc skutečně potřebují.
'Ztráty na majetku jednotlivců jsou vyčísleny na 100 milionů zlotých. Charita se zaměřuje právě na pomoc konkrétním lidem a rodinám,' řekl P. Olszowski, který dodal, že v samotné krakovské arcidiecézi lidé vybrali při sbírkách v kostelích nebo zaslali na konto téměř 3 miliony zlotých. Polovinu těchto prostředků již dostaly konkrétní rodiny na nákup stavebního materiálu, který potřebují k opravě domků.

V Polsku je situace postižených těžší v tom, že jen málo domů bylo pojištěných. Ani od státu nemohou čekat půjčky nebo dotace, protože z rozpočtu míří peníze především na opravy silnic, železnic, mostů a další infrastruktury. Podle zástupce ředitele Arcidiecézní charity Krakov hledají humanitární pracovníci řešení bydlení pro ty, kterým voda vzala domy.
'Spolupracujeme s vedením obcí při výběru lokalit, kde se postaví 70 nových domů. Kromě toho je nutno opravit téměř 800 dalších obydlí. Sbíráme prostředky, aby se to podařilo do dvou let,' dodal P. Olszowski.

Arcidiecézní charitě v Krakově pomohla kromě Ostravy také Charita z Německa. Řád Maltézských rytířů vyhlásil na území Německa peněžní sbírku a z výtěžku nakoupil v Polsku ledničky a kuchyňské linky, které se v současné době rozesílají do postižených lokalit.

České sbírkové konto bylo oficiálně vyhlášeno před týdnem a bude dále sloužit k přijímání darů na pomoc Polsku. Dary lze posílat na číslo účtu 275553030237/0100 u KB Ostrava, variabilní symbol 2101 a konstantní symbol 558. K dnešnímu dni lidé darovali 36.400 Kč.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou