Lupa
Obsah Obsah
Portál

Olomouc čeká velký svátek

Datum publikace29. 8. 2001, 17.00
TiskTisk

Slavnostní vyhlášení zápisu olomouckého sloupu Nejsvětější Trojice na seznam světového dědictví UNESCO se uskuteční 31.8. ve 20.00 na Horním náměstí.

Olomouc: Slavnostní vyhlášení zápisu olomouckého sloupu Nejsvětější Trojice na seznam světového dědictví UNESCO se uskuteční v pátek 31. srpna od 20.00 hodin na Horním náměstí v Olomouci.
Vrcholem slavnosti bude vysvěcení kaple Nejsvětější Trojice uvnitř tohoto sloupu olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem ve 20.40 hodin a večerní vystoupení Moravské filharmonie Olomouc od 21.30 hodin. Důstojné tóny barokní skladby Carmina Burana bude doprovázet laserová světelná show. Slavnost zakončí ohňostroj, který světu ohlásí, že sloup Nejsvětější Trojice stojí po boku největších historických skvostů světa.

V České republice se tak olomoucká barokní památka dostane do vybrané společnosti devíti již dříve zapsaných památek. Sloup Nejsvětější Trojice byl na seznam světového dědictví zapsán na zasedání výboru UNESCO 30.11.2000. V té době procházel náročnou rekonstrukcí, ale v těchto dnech je již - po odstranění lešení - vidět v celé své kráse.
Rekonstrukce trvala 1,5 roku. Řada úprav jedinečného díla, jehož původní stavba trvala téměř 40 let, byla unikátní. Poprvé v historii se snášely kovové prvky jako např. hlavní sousoší Nejsvětější Trojice a sousoší Nanebevzetí Panny Marie. Při žádné předchozí opravě se dosud nerozebíraly balustrády a schodiště. Navíc museli restaurátoři ze sloupu snést 8 velkých pískovcových soch a 12 soch světlonošů.

Největší barokní sousoší ve střední Evropě je dílem Václava Rendera a jeho pokračovatelů. 35 m vysoké sousoší, budované v letech 1716-54 a koncipované jako velkolepá galerie, bylo vysvěceno kardinálem Troyerem za přítomnosti císařovny Marie Terezie v roce 1754.
Jeden z odborníků, kteří při procesu projednávání naší nominace navštívil Olomouc, přirovnal tuto památku ke zlatému klíči, který bude otevírat město Olomouc jeho obdivovatelům. Tak bude nejlépe naplněna myšlenka stavitele sloupu V. Rendera, od jehož narození uplyne 332 let právě 31. srpna.

Bližší informace: www.olomoucko.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou