Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Z Českého Těšína vyjde průvod s ostatky světce do Polska

Datum publikace30. 8. 2001, 11.00
TiskTisk

Procesí s ostatky košického mučedníka sv. Melichara Grodeckého zamíří v neděli 2.9. do Polska.

Český Těšín: Jednou za rok neputují přes řeku Olši z Českého Těšína do polské části města - a naopak - pouze běžní turisté a obyvatelé obou zemí. První neděli v září se věřící české i polské části města sejdou na hraničním mostě a odejdou do kostela na jedné ze stran řeky Olše. Příležitostí k setkání je památka umučení sv. Melichara Grodeckého, který pochází z nedalekého Skoczówa. Ve dvou těšínských kostelích uchovávají ve skříňkách ostatky světce, s nimiž jednou za dva roky putují do sousední země.
Tradice těchto poutí je v Českém Těšíně poměrně mladá. Poprvé pouť do polského kostela sv. Maří Magdalény zažili věřící v roce 1995, kdy papež Jan Pavel II. blahoslaveného Melichara Grodeckého spolu s ostatními košickými mučedníky svatořečil.

Letos připadá cesta s ostatky znovu na českou stranu. V průvodu nebude kromě kněží a věřících chybět také ostravsko-opavský biskup František Lobkowicz. Procesí začíná v kostele Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v neděli 2.9. v 15.30 hodin. Krátce před odchodem bude chvíle pro společnou modlitbu a adoraci.
Na mostě se potkají věřící obou národů v 16.00 hodin a dál půjdou společně do chrámu sv. Maří Magdalény na polské straně, kde bude biskup celebrovat mši spolu s přítomnými českými a polskými kněžími. Po bohoslužbě čeká poutníky posezení s kolegy z Polska a cesta zpět do vlasti.
Za rok se podobná událost zopakuje s tím rozdílem, že průvod s ostatky vyjde z Polska a zamíří do Česka. Touto formou si lidé připomínají mučednickou smrt svého krajana a jednotu víry bez ohledu na národnosti a státní hranice.

Melichar Grodecký se narodil se v roce 1584 ve městě Skoczów v dnešním Polsku. Studoval teologii v jezuitské koleji ve Štýrském Hradci a stal se knězem. Spolu s kolegy jezuity Štěpánem Križinem a Štěpánem Pongrácem působil v Košicích, které byly tehdy silně protestantské. Ve světcově životopise se uvádí, že byl při obléhání města Košic sedmihradským vévodou Gabrielem Bethelernem vydán spolu se svými druhy městskou radou vojákům. Vůdce vojska Jiří Rákoszy tehdy městu slíbil, že po jejich vydání nedovolí plenění města. Ve městě totiž byla většina protestantských rodin a jen asi 200 rodin katolických. Zpočátku s nimi zacházeli dobře. Byli vězněni ve vlastní jezuitské rezidenci. Věznitelé se však snažili stále tvrdším způsobem přimět kněze k odpadu od katolické církve. Když se nepoddali, byli mučeni. Zemřeli 16.9.1619.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou