Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Faráři hráli fotbal proti vojákům a dopravákům

Datum publikace10. 9. 2001, 22.00
TiskTisk

Odpoledne 8.9. v Jakartovicích na Opavsku patřilo fotbalu. V turnaji proti sobě nastoupila družstva kněží, vojáků a řidičů městské dopravy.

Jakartovice: Faráři, vojáci a řidiči autobusů nastoupili proti sobě v sobotu 8.9. v dresech fotbalového klubu Jakartovice u Opavy. Během odpoledne sehráli na místním hřišti sérii utkání. S nápadem turnaje vojáků proti kněžím přišel na jaře vojenský kaplan Pavel Kuchař, který už rok působí u posádky v Opavě jako duchovní.
'V olomoucké arcidiecézi podobné turnaje fungují již několik let. Hrají proti sobě faráři, řezníci, učitelé a policisté,' uvedl kapitán Kuchař. Pobyt v kasárnách mezi důstojníky jej přivedl k tomu, že podobnou akci připraví také v ostravsko-opavské diecézi.

K mančaftům vojáků a farářů se na poslední chvíli přidalo také družstvo řidičů Městské hromadné dopravy města Opavy. Sestavit farářskou fotbalovou jedenáctku dostal za úkol šenovský kaplan Vítězslav Řehulka, který do týmu povolal řadu svých kolegů, kteří si rádi zahrají fotbal s mládeží, ale i s fotbalovými kluby.
Iniciátor sportovní soutěže P. Kuchař dlouho řešil dilema, za koho bude hrát. Jako kněz by měl nastoupit společně se svými spolubratry v duchovní službě. Vojenská čest mu však velela zůstat s důstojníky. Pár dní před zápasem se však při fotbale v kasárnách zranil a lékaři mu zakázali nejméně na dva týdny veškeré sporty. Průběh zápasu tedy sledoval pouze z tribuny s ostatními diváky.

A jak to dopadlo? První zápas faráři versus dopraváci skončil porážkou farářů 4:2. Ti se však nedali a hned vzápětí po náročném zápase porazili vojsko 2:1. V prvním poločase vsítili branku salesián Zbyněk Schneider z Ostravy a opavský minorita Miroslav Paluch. Pak se obrátily nejen strany hřiště, ale i počasí. Začalo pršet a vojáci stačili v dešti snížit skóre jen na 2:1. Kněží odcházeli do šaten šťastní, protože porazili mužstvo, na které se těšili už od jara. Velitel opavské posádky plukovník Jan Gašpierik k tomu dodal, že faráři hráli jako ďáblové a spoluhráče obdivoval. Vojáci sice žehrali na to, že si mužstvo složené především z duchovních náhlou změnu počasí objednalo, ale přesto vládla na hřišti přátelská atmosféra.
Poslední zápas mezi vojáky a dopraváky skončil 10:4 ve prospěch vojska, a tak z Jakartovic odjížděli všichni spokojení. Každý prožil jak porážku, tak i vítězství.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou