Lupa
Obsah Obsah
Portál

2. výročí úmrtí břevnovského arciopata Opaska

Datum publikace12. 9. 2001, 11.00
TiskTisk

Zádušní mše u příležitosti 2. výročí úmrtí břevnovského arciopata Anastáze Opaska a následné setkání Opus bonum se konalo 8.9.

Praha: 'To, co je dobré, je pravdivé a přináší mír a pokoj,' těmito slovy zahájil pražský světící biskup Václav Malý 8.9. zádušní mši v břevnovské bazilice sv. Markéty. Bohoslužba se konala u příležitosti 2. výročí úmrtí arciopata břevnovských benediktinů Anastáze Opaska (20.4.1913-24.8.1999).
Biskup Malý zdůraznil, že právě arciopat Opasek šířil na své životní cestě pokoj, který znamenal především smír se sebou samým. Jako Ježíš nenalhával nic sobě, ani jiným. Dále zaznělo, že ten, kdo dovede přiznat osobní hřích a neretušuje své slabosti, je silný.

Poté následovalo setkání laického katolického sdružení Opus bonum. Arciopat Opasek byl v 70. letech u vzniku tohoto sdružení. Chtěl vytvořit společenství lidí, kteří budou po vzoru spisovatele a vydavatele Josefa Floriana posilovat české křesťanství a kulturu doma i v zahraničí. Název Opus bonum (Dobré dílo) je odvozen od jména edice J. Floriana ze Staré Říše.
Tématem letošního sympozia byly 'Menšiny - sůl země'. Na úvod se převor-administrátor břevnovského kláštera P. Prokop Siostrzonek zamýšlel nad tím, co znamená sůl. Připomněl slova evangelisty Marka: 'Mějte sůl v sobě a zachováte pokoj mezi sebou.' Poté v průběhu odpoledne zazněly jednotlivé přednášky a referáty na dané téma.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou