Lupa
Obsah Obsah
Portál

Biskupové USA vyzývají k modlitbám

Datum publikace12. 9. 2001, 17.00
TiskTisk

Americká biskupské konference vydala 11.9. ve Washingtonu prohlášení k útokům na World Trade Center a Pentagon.

Washington (USA)/CNS: V době, kdy šokovaný národ sledoval destrukci World Trade Center v New Yorku a útok na Pentagon v Arlingtonu (Virginie), vyzývali katoličtí biskupové po celých Spojených státech k modlitbě. 'Toto není čas slov. Toto je čas modlitby. Boží něha vychází vstříc každému, kdo byl touto událostí zasažen..., a to jsme všichni,' řekl biskup Kenneth E. Untener z diecéze Saginaw (Michigan). Biskup Paul S. Loverde z Arlingtonu požádal všechny o modlitby 'za ukončení šílenství terorismu a násilí'. Po celých Spojených státech jsou organizovány modlitby a bohoslužby za oběti násilí a za udržení míru.

Stálá rada Americké biskupské konference, která zasedala ve Washingtonu, vydala 11. září následující prohlášení k útokům na World Trade Center a Pentagon - provedený náletem unesených osobních letadel:

'Tento den je národní tragédií. Ačkoli ještě neznáme její plný rozsah, truchlíme nad těmi, kdo ztratili životy a modlíme se za jejich spočinutí na věčnosti a útěchu jejich rodin. Modlíme se za žijící oběti, aby poznaly, že s nimi Bůh je v jejich utrpení. Modlíme se za ty, kteří zachraňují a slouží zraněným, aby je Bůh posílil v jejich hrdinské a často hluboce zarmucující práci. Modlíme se za naše národní společenství, abychom byli jeden druhému v nadcházejících dnech, kdy si budeme uvědomovat velikost toho, co se stalo, oporou.
Vyslovujeme podporu našemu prezidentovi a ostatním vládním činitelům, jak národním, tak místním, kteří nesou obrovskou zodpovědnost za jednání vedená v důsledku těchto neuvěřitelných událostí.
Protože se zdá, že tato tragédie je výsledkem teroristické činnosti, modlíme se také za ty, jejichž nenávist se stala tak velikou, že jsou ochotni se angažovat ve zločinech proti naší společné lidskosti. Kéž by si konečně uvědomili, že takovéto násilí nevytváří spravedlnost, ale ještě větší nespravedlnost.
V pátek a v sobotu budeme slavit svátek Povýšení svatého Kříže a budeme uctívat naši požehnanou Matku jako Pannu Marii Bolestnou. Pro katolíky jsou to příhodné dny k reflexi nad tím, jak jsme povoláni na sebe vzít svůj kříž a následovat Pána.
Vyzýváme všechny spoluobčany, aby obnovili svou důvěru v Boha a odvrátili se od trpkých plodů takového druhu nenávisti, které jsou pramenem této tragédie. Zvláště nezačněme používat etnické, náboženské nebo národnostní stereotypy k vysvětlení toho, co může být činem několika iracionálně uvažujících teroristů.

My se jako katoličtí biskupové Spojených států spojujeme v modlitbě k Pánu našemu Bohu slovy žalmisty:
K tobě se utíkám, Hospodine... Nakloň ke mně svůj sluch a zachraň mě. Buď mi ochrannou skálou, pevností k mé záchraně (žalm 71).

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou