Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Charita rozšiřuje v Grozném centra pro válečné sirotky

Datum publikace3. 10. 2001, 17.00
TiskTisk

Téměř sto dalších dětí, většinou válečných sirotků, našlo zázemí ve dvou zrekonstruovaných dětských centrech v čečenské metropoli Groznyj.

Praha-Nazran (Ingušsko): Téměř sto dalších dětí, většinou válečných sirotků, našlo zázemí ve dvou zrekonstruovaných dětských centrech v čečenské metropoli Groznyj. O jejich rekonstrukci a uvedení do provozu se starají pracovníci sdružení Česká katolická charita (ČKCH). Ti vedou od loňského srpna misi Caritas Internationalis (CI - mezinárodní společenství charit) v Nazrani, hlavním městě sousedního Ingušska, a loni v září otevřeli první centrum pro 50 bezprizorních dětí v Grozném.

Pracovníci ČKCH se v nazraňské kanceláři střídají v přibližně půlročních intervalech. V těchto dnech (30.9.) odletěli na Severní Kavkaz Tomáš Starczewski a Pavel Hes.
Jak řekla vedoucí humanitárního oddělení sdružení ČKCH Květa Princová, jejich úkolem bude postupné dobudování dětských center a jejich naplnění do kapacity 250 dětí. 'Při vyhledávání dětí a provozu spolupracuje Charita s místní humanitární organizací Berkat,' dodala Princová. Humanitární pracovníci budou pokračovat také v doplňkových sociálních programech, zaměřených na staré opuštěné lidi a válečné sirotky. 'V Grozném se postupně otevírají školy. Charita plánuje poskytovat v rámci doplňkových programů těmto školním dětem stravu v dětských centrech,' uvedla dále Princová.

'Je to poprvé, kdy česká Charita zodpovídá za takový projekt v celosvětovém rozsahu. Beru to jako výraz ocenění naší práce, ale také jako velkou zodpovědnost,' říká generální sekretář sdružení ČKCH Jaroslav Kopřiva. Podle něj se na financování dětských center podílí kromě UNICEF především celosvětová síť Charit - např. německá, francouzská nebo švýcarská, ale také japonská a kanadská Charita.

Kontakt: tiskové odd. sdružení ČKCH; Marta Fišerová, mobil: 0723/33 50 60; Jan Oulík, mobil: 0603/89 59 84.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou