Lupa
Obsah Obsah
Portál

Prohlášení mluvčího ČBK k mezinárodní situaci

Datum publikace8. 10. 2001, 12.00
TiskTisk

Praha: Katoličtí biskupové českých a moravských diecézí se plně staví za iniciativy Svatého otce zaměřené na snížení napětí a zachování pokoje ve světě. Česká biskupská konference (ČBK) rovněž stojí za prohlášením Svatého stolce k morálním aspektům vojenské reakce na teroristické útoky proti USA z 11. září t.r.

V prohlášení se preferuje nenásilné řešení konfliktu, akt sebeobrany je však označen za pochopitelný. V textu se doslova praví: 'V případě těžkého poškození života celé společnosti, a pokud navíc existuje reálné nebezpečí opakování takových činů, má společnost právo na sebeobranu i násilnými prostředky. Následkem takové sebeobrany může být i smrt člověka. Pachatelům zločinů je třeba zabránit v jejich dalším páchání.'

Jen když byly vyčerpány všechny neválečné prostředky pro vyřešení konfliktu, připouští katolické učení použití násilí pro legitimní obranu a uvádí podmínky pro oprávněnou obranu vojenskou mocí. Je třeba, aby škoda způsobená útočníkem národu nebo společenství národů byla jistá, trvalá a těžká. Aby se všechny jiné prostředky, jak tomu zabránit, ukázaly neproveditelné nebo neúčinné, a aby vyhlídky na úspěch byly odůvodněné. Použití zbraní nesmí vyvolat mnohem těžší zlo a zmatky než zlo, které je třeba odstranit.

ČBK apeluje, aby při vojenských zásazích byly v nejvyšší možné míře chráněny životy nevinných lidí. Aby se vojenské akce nestaly zásahem proti islámu jako náboženství. Aby nebyl uplatňován nepřijatelný princip kolektivní viny. Jakmile budou splněny základní podmínky k zastavení vojenských operací, aby tak bylo neprodleně učiněno.

Biskupové zvou všechny lidi, kteří věří v Boha, aby se modlili za dar míru a pokoje. I kdyby byly vyčerpány všechny lidské prostředky k zastavení eskalace zla, Boží milosrdenství vyčerpáno není. Na tom stojí křesťanská naděje.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou