Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Konference evropských starostů

Datum publikace7. 11. 2001, 11.00
TiskTisk

Konference evropských starostů, kterou spolupořádá hnutí Fokoláre, se koná 9.-10.11. v Innsbrucku.

Innsbruck (A): Pod názvem '1000 měst pro Evropu' se uskuteční Konference evropských starostů ve dnech 9.-10. listopadu v rakouském Innsbrucku.
S projevy vystoupí Romano Prodi, předseda Evropské komise; Thomas Klestil, prezident Rakouské republiky; Jos Chabert, předseda Výboru regionů při Evropské unii a Chiara Lubichová, zakladatelka hnutí Fokoláre. Setkání pořádá starosta Innsbrucku Herwig Van Staa, předseda Komory místní správy při Radě Evropy, ve spolupráci s Hnutím jednoty, které je vyjádřením politicko-kulturního angažování hnutí Fokoláre.

Dlouho připravovaná událost získala po 11. září svou zvláštní aktuálnost a význam. Tragédie, která zasáhla Spojené státy americké, postavila světové společenství před nezbytnost dát politickou odpověď nového typu. Ve světovém veřejném mínění vzrůstá vědomí toho, že patříme do jedné lidské rodiny. Evropa by měla sehrát důležitou úlohu v hledání cest a nástrojů, které mohou posílit novou kulturu sociální spravedlnosti a spolupráce na cestě míru a bratrství mezi národy - jediné schůdné cesty v aktuální světové dramatické situaci.
'Od obcí se bude vyžadovat odvaha, otevřenost a smysl pro zodpovědnost,' prohlásil starosta van Staa. Obce mohou přispívat k evropskému sjednocení procesem 'zdola'. První shromáždění orgánů místní správy sjednocené Evropy ukáže, jak jsou místní úřady schopny působit při formování občanů Evropy, při napomáhání soužití odlišných kultur a náboženství, které odjakživa obohacovaly starý kontinent, jak jsou schopny vést k otevřenosti vůči výzvám bratrství. Cílem konference je ukázat toto úsilí a přispět zároveň ke snaze 'dát duši' procesu integrace a rozšiřování Evropy.

Svou podporu akci vyjádřili starostové z celé Evropy - od Atlantiku po Ural. Pro budoucnost je významná přítomnost 200 mladých lidí - studentů politologie či lidí zajímajících se o politickou budoucnost kontinentu. Starostové i mladí lidé budou pracovat společně ve čtyřech tématických pracovních skupinách, zaměřených na vypracování 'výzvy k evropské jednotě', která bude určena vládám zastoupených zemí, a má vést k autentické 'Evropě jako společenství národů'. Poslední zasedání Rady Evropy v Nizze žádalo evropské instituce a národní vlády a parlamenty, aby zahájily širokou a otevřenou diskusi o Evropě, díky níž by vzrostla citlivost veřejného mínění. Závěrečný dokument z Innsbrucku bude odevzdán předsedovi Komise, který připravuje příští zasedání Rady v prosinci v Laeken (Belgie), kde by měla být zahájena systematická fáze práce spojená s volbou základních témat. Očekávaní je veliké, jak o tom ujišťuje Romano Prodi: 'Kongres bude významným a nezbytným momentem pro vytvoření Evropy, v níž se budou všichni občané považovat za protagonisty.' Chiara Lubichová říká, že 'jednota Evropy je ideál, úkol, který by měl doplnit podobu našeho kontinentu o duši, která obnoví jeho občany a jeho velké i malé instituce'.

Kontakt: Tiskové středisko Innsbruck, W. Weger; e-mail: w.weger@magibk.at; tel: 0043/512/53 60 19 30; fax: 0043/512/53 60 17 57.
Akreditace novinářů: e-mailem v Tiskovém středisku Innsbruck.
Bližší informace: www.innsbruck.at/international/m4_4.htm.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou