Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Roste zájem o křesťansko-islámský dialog

Datum publikace7. 11. 2001, 11.00
TiskTisk

V Evropě i Africe vzrůstá po teroristických útocích v USA zájem o křesťansko-islámský dialog.

Řím (I)/KNA: O vytvoření stálé křesťansko-islámské kontaktní skupiny bylo rozhodnuto na vrcholné schůzce zástupců obou náboženství počátkem října v Římě. Setkání, které uspořádalo mezinárodní společenství Sant´Egidio (sv. Jiljí), se zúčastnili zástupci křesťanských církví a představitelé islámu z Egypta, Alžírska, Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů a Íránu. Ústředním bodem setkání byla 'solidarita obou náboženství s obětmi teroru' a 'dialog k zajištění míru'.

Jak zdůraznil mluvčí Sant´Egidio Mario Marazziti, jde o 'nalezení odpovědi na teror, aniž bychom podlehli pokušení mezikulturního boje'. V současné situaci je nezbytná 'velká ofenzíva dialogu a vzájemného seznamování'. Marazziti zdůraznil, že již dnes existuje přátelství mezi křesťany a muslimy 'jak na vedoucích místech, tak i v terénu'. Tyto 'ostrovy přátelství' se musejí rozšiřovat. Nepochybně existuje problém fundamentalismu, ale stavět na stejnou úroveň islám, arabství, fundamentalismus a terorismus je 'banální, zjednodušující a absurdní'.

Při dvoudenním setkání se vysocí zástupci řady křesťanských vyznání i duchovní a učenci z islámského světa vyslovili pro zintenzívnění dialogu obou náboženství po atentátech z 11. září v USA. Za katolickou církev se mj. účastnili kardinálové: Carlo Maria Martini z Milána a Roger Etchegeray a Walter Kasper z Vatikánu. Luterský světový svaz zastupoval jeho generální sekretář Ishmael Noko. Nejvyšším islámským zástupcem byl egyptský duchovní Jusuf Al-Karadawi z Kataru. Zakladatel společenství Sant´Egidio Andrea Riccardi, který zveřejnil společnou výzvu obou stran při závěrečném setkání v římské čtvrti Zátibeří, zdůraznil, že oživení dialogu 'v momentu, kdy se nebe zatemňuje', je zvláště důležité.
Společenství Sant´Egidio se z pověření papeže Jana Pavla II. angažuje v oblasti mezináboženského dialogu, na základě mírového setkání v Assisi v roce 1986.

Káhira (Egypt)/KAP: Také v Egyptě vrostl po teroristických útocích v USA zájem o křesťansko-islámský dialog. Otázky mezináboženských kontaktů pod heslem 'Dialog u konce? - Co k tomu říkají náboženství?' byly v závěru října na programu studijního zasedání zástupců Ekumenického institutu v Káhiře a univerzity Al-Azhar. Studijní den umožnil účastníkům nově uvažovat o vztazích mezi křesťanstvím a islámem na pozadí celosvětově se projevujících obrazů nepřátel.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou