Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Karvinští mají nový kostel ve tvaru slzy

Datum publikace9. 11. 2001, 12.00
TiskTisk

Nový kostel sv. Barbory v Karviné-Loukách posvětí biskup František Lobkowicz 11.11. ve 14.30 hodin.

Karviná: Věřící v Karviné-Loukách se dočkali místa pro bohoslužby. Nový kostel sv. Barbory nahradí původní kostelík, který čeká zánik pod vlivem těžby černého uhlí. Obyvatelé, kteří zde žijí v nových domech, se dočkali i nového kostela. 'Je potěšitelné, že i v tomto kraji, který poznamenala důlní činnost, vyrostla nová stavba kostela, která nahradí nedaleko stojící původní kostelík,' uvedl ostravsko-opavský biskup František Lobkowicz, který kostel posvětí v neděli 11. listopadu ve 14.30 hodin.

Rozpadající se chrám uprostřed vytěženého uzemí nahradil o několik kilometrů dál nový kostel sv. Barbory. Vyprojektoval ho ve tvaru slzy na Slovensku působící architekt Ladislav Mirt. Vnější podoba chrámu má vyjádřit smutek nad devastací krajiny, kterou poznamenala těžba černého uhlí. Z původního kostela sv. Barbory nezůstalo jenom jméno, ale také zvonek, který ve zvonici visí již od léta.

Stavební práce vyšly na 8,5 milionů korun. Podle projektu se do kostelních lavic pohodlně usadí až 60 návštěvníků a jsou zde místa i ke stání. Místo k sezení nebo stání je také na dvou kůrech, kde jsou umístěny elektronické varhany. Do kostela se vejde nejméně 100 lidí, což plně dostačuje velikosti obce Karviná-Louky. Duchovní správu farnosti budou zajišťovat kněží z farnosti Karviná.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou