Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Migrační fórum navrhuje vytvoření právního rámce pro boj s převaděči

Datum publikace12. 11. 2001, 20.00
TiskTisk

V Praze skončila třídenní mezinárodní konference Migrační fórum 2001.

Praha: Příčiny a důsledky obchodu se ženami a převaděčství uprchlíků byly hlavními tématy třídenní mezinárodní konference Migrační fórum 2001, kterou uspořádala bruselská centrála Caritas Europa o minulém víkendu v Praze. Na konferenci se sjelo 98 účastníků ze 34 států, kteří zastupovali jednotlivé národní Charity, vládní a nevládní organizace a státní správu.
Podle zprávy Caritas Europa jsou výsledky diskusí Migračního fóra, týkající se obchodu se ženami, adresovány jako velká výzva občanské společnosti, vládám a Charitám v celé Evropě.

Diskuse odborníků z terénu a státní správy ukázala hlavní oblasti aktivit pro vlády a nevládní organizace v boji proti obchodu se ženami a převaděčství. Na politické úrovni bude nutné vytvořit zákonný rámec, který by zajistil obětem obchodu právní ochranu a perspektivu zůstat v cílové zemi a začít nový život. Otázka obchodu se ženami je komplexem tolika námětů, že ji nemůže řešit pouze jedna organizace. Proto je nezbytné, aby na prevenci a boji proti němu spolupracovaly vládní a nevládní organizace na bázi partnerství.
'Obchod se ženami je mezinárodní obchod, který jde napříč zeměmi. Proto musí být vytvořena mezinárodní internetová síť, která by poskytovala informace potenciálním obětem tohoto obchodu, ale také odborníkům, dobrovolníkům a celníkům. Caritas Europa je připravena podpořit tuto aktivitu svou nově vznikající sítí Catholic Organisations against Trafficking in Women (Coatnet),' uvádí se ve zprávě Caritas Europa.

Jak uvedl koordinátor pro migraci sdružení Česká katolická charita (ČKCH) Martin Okáč, účastníci kladli v diskusích důraz na pomoc Charity obětem tohoto obchodu a důraz na prevenci. 'Co se týká převaděčství, diskutovalo se o dvou konceptech - konceptu ochrany uprchlíků v regionu, z něhož pocházejí, a konceptu přemístění uprchlíků do zemí, kde budou v bezpečí,' uvedl M. Okáč. 'Tyto koncepty jsou však pouze dodatečným prvkem mezinárodní ochrany, kterou představuje právo na azyl podle Ženevské konvence,' dodal.

Kontakt: Tiskové odd. ČKCH, Marta Fišerová; mobil: 0603/511 242 nebo Jan Oulík; mobil: 0603/895 984.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou