Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kompletní texty z Kumránu zveřejněny

Datum publikace19. 11. 2001, 18.00
TiskTisk

Texty kumránských svitků byly minulý týden kompletně zveřejněny.

Jeruzalém (Izrael)/KNA: Texty slavných svitků z Kumránu byly po 50letém výzkumu kompletně zveřejněny. Poslední svazek byl zveřejněn minulý týden v New Yorku. Jedná se o přibližně 15 tisíc různých dokumentů - od kompletních svitků až po jeden milimetr velké útržky z papyru nebo pergamenu, které jsou staré zhruba 2 tisíce let.

Texty byly v uplynulých letech publikovány nakladatelstvím univerzity v Oxfordu ve 37 svazcích za vedení Emanuela Tova z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě. Nyní jsou k dispozici v hebrejském, aramejském, řeckém nebo latinském originále jako faksimile.

Knihovna z dob Ježíše Krista a prvních křesťanů představuje jeden z nejdůležitějších pramenů pro výzkum Bible, židovství a raného křesťanství. Vědci se domnívají, že části nálezů by mohly pocházet z knihovny jeruzalémského chrámu. K dokumentům nalezeným v Kumránu patří rovněž texty esénské sekty.

Dokumenty z Kumránu byly objeveny mezi roky 1948 a 1956 v jedenácti jeskyních poblíž severního břehu Mrtvého moře. Výzkumem, rozluštěním a zveřejněním dokumentů byla pověřena mezinárodní komise vědců.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou